Nieuws

ABN Amro begint met voorschieten compensatie rentederivaten

De eerste mkb-klanten met een rentederivaat die bij ABN Amro in bijzonder beheer zitten en onder het Uniform Herstelkader aanspraak kunnen maken op compensatie, krijgen deze week een aanbod voor een voorschot.

Dat meldt ABN Amro. Het gaat om een voorschot ter hoogte van 80 procent van de coulancebetaling (stap 3 uit het Herstelkader). De komende weken volgen de overige bijzonder beheer klanten. "Voor deze specifieke groep klanten geldt verder dat, indien zij dit jaar onverhoopt geen definitief compensatievoorstel krijgen, zij een aanbod krijgen voor een aanvullend voorschot ter hoogte van een inschatting van de verwachte totale compensatie (resterende stappen 1, 2 en 4 uit het Herstelkader). Naast de klanten bij bijzonder beheer ontvangen mkb-klanten die in scope zijn en in 2017 onverhoopt geen definitief aanbod ontvangen, in december ook een aanbod voor een voorschot ter hoogte van 80 procent van de coulancevergoeding", aldus ABN Amro.

Herstelkader

Sinds 2007 hebben banken aan duizenden ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf rentederivaten verkocht. In veel gevallen bleek onduidelijk welke soort dienstverlening de klant van de bank kreeg, bleken de afgesloten producten niet geschikt zijn voor de klant of was er onjuiste of onvoldoende informatie verstrekt. Veel klanten leden daardoor schade  of hadden achteraf gezien een andere beslissing kunnen nemen. Eind 2016 werd er na veel getouwtrek tussen mkb-ers, de banken en de toezichthouder een definitief herstelkader vastgesteld.

Voorschot

In juli van dit jaar bleek uit een voortgangsrapportage van de AFM dat de uitvoering door banken van het Uniform Herstelkader rentederivaten MKB (UHK) iets achterloopt op schema. Een aantal banken, waaronder ABN Amro, zei toen te verwachten kwetsbare klanten pas na september 2017 een definitief aanbod te kunnen doen. Deze banken hebben toen toegezegd dat zij deze kwetsbare klanten een voorschot aanbieden. Dat voorschot bedraagt minimaal 80 procent van de coulancevergoeding.

ABN Amro omschrijft op haar website dat de voorschotten niet worden gestuurd naar klanten die in staat van faillissement verkeren, in een gerechtelijke procedure met de bank zijn verwikkeld, of met wie de relatie is geëindigd. Als een aanbod wordt geaccepteerd, wordt het bedrag uitgekeerd of in mindering gebracht op openstaande vorderingen.

De Bank verwijst voor meer informatie naar haar 'herbeoordelingswebsite' waarop het herbeoordelingsproces op hoofdlijnen wordt uitgelegd.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.