Nieuws

Eindelijk accountantsverklaring bij jaarcijfers Toshiba

Toshiba kan voorlopig beursgenoteerd blijven. De accountant van het Japanse elektronicaconcern heeft vlak voor de deadline een handtekening onder de jaarcijfers over het boekjaar 2016 gezet.

Eerder miste Toshiba al een aantal keren de gestelde deadlines voor het deponeren van goedgekeurde jaarcijfers bij de Tokyo Stock Exchange (TSE). Dit voorjaar vroeg het concern faillissement aan voor zijn Amerikaanse nucleaire tak Westinghouse, na enorme kostenoverschrijdingen en vertragingen bij projecten. Uit de jaarcijfers blijkt een nettoverlies van omgerekend 7,5 miljard euro.

Toshiba zit al sinds 2015 in de problemen, na een boekhoudschandaal waaruit bleek dat de winst over een periode van zeven jaar met ruim een miljard euro moest worden gecorrigeerd. De top van het concern werd daarop vervangen. Sindsdien is het aandeel van Toshiba op de Japanse beurs sterk in waarde gedaald.

Toelichting

EY, dat jarenlang de boeken van Toshiba controleerde, kreeg eind 2015 een tik op de neus van de Japanse toezichthouder. Opvolger PwC Aarata, benoemd in het voorjaar van 2016, werd na een jaar alweer de wacht aangezegd door Toshiba. Toch heeft de Japanse tak van de accountantsorganisatie nu de benodigde verklaring afgegeven bij de cijfers over het boekjaar 2016, dat afliep op 31 maart. De jongste deadline was gesteld op 10 augustus. In een toelichting ('adverse opinion') bij de controleverklaring meldt de accountant echter dat het bestuur van de elektronicagigant nog niet in control is.

Financieel lijkt het concern op de goede weg. In het eerste kwartaal van 2017 boekte Toshiba een winst van 390 miljoen euro. Voor het hele komende jaar rekent de firma op een winst van 1,8 miljard euro. In maart 2018 bekijkt de TSE opnieuw of het elektronicaconcern haar zaken op orde heeft. Zo niet, dan kan de beursnotering van Toshiba alsnog worden geschrapt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.