Nieuws

Toshiba-top weg wegens boekhoudfraude

De topman van Toshiba en twee andere topfunctionarissen stappen op wegens het boekhoudschandaal dat bij het Japanse technologieconcern aan het licht is gekomen.

Dat werd dinsdag bekend. De positie van Hisao Tanaka en zijn voorganger en huidige tweede man Norio Sasaki stond al sinds mei onder druk toen het concern zelf melding maakte van boekhoudkundig gesjoemel. Behalve Tanaka en Sasaki stapt ook voormalig bestuursvoorzitter Atsutoshi Nishida op. Hij leidde het concern van 2005 tot 2009 en was sindsdien als adviseur in dienst.

Aan aftreden was geen ontkomen meer na publicatie maandag van de resultaten van een extern onderzoek. Daaruit bleek dat de top jarenlang de winstcijfers heeft opgeblazen. Dat gebeurde in een bedrijfscultuur waarin ondergeschikten bang waren zich uit te spreken tegen het gesjoemel van hun bazen.

De producent van onder meer kernreactoren en geheugenchips meldde maandag al dat de winst over een periode van zeven jaar voor 152 miljard yen (circa 1,1 miljard euro) moet worden gecorrigeerd.

Masashi Muromachi, de huidige president-commissaris, neemt tijdelijk als CEO de dagelijkse leiding van het concern over.

De beurswaarde van Toshiba, al sinds meer dan 140 jaar een van steunpilaren van de bv Japan, kelderde met enkele miljarden yen sinds het schandaal aan het licht kwam. Dinsdag sloot het aandeel op de beurs van Tokio 6,1 procent hoger. Beleggers gaan er kennelijk vanuit dat het lek boven is en het ergste leed is geleden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.