Nieuws

FD: Financiële gat tussen top drie en overige voetbalclubs wordt groter

Bij de start van het nieuwe voetbalseizoen is het financiële gat tussen de 'Grote Drie' (Ajax, Feyenoord en PSV) en de overige voetbalclubs groter geworden. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Het Financieele Dagblad naar de financiën van de clubs in de eredivisie.

De begroting van Ajax ligt rond de 80 miljoen euro voor het seizoen 2017-2018, aldus een schatting van het FD. Dat is in lijn met het vorige seizoen. PSV moet het met liefst 15 miljoen minder doen dan in het seizoen 2016-2017; een gevolg van vroegtijdige uitschakeling voor de Europa League, wat veel inkomsten scheelt. De Eindhovenaren gaan van 85 naar 70 miljoen euro. Regerend landskampioen Feijenoord heeft een begroting van 64 miljoen euro, vijf miljoen meer dan voor seizoen 2016-2017.

Het gat met nummer vier FC Twente is daarmee opnieuw groter geworden. De Tukkers zien hun begroting wel groeien, van  27,4 naar 29,8 miljoen euro. Twente miste enkele jaren geleden de gehoopte aansluiting met de Grote Drie door financieel wanbeleid, kreeg boetes en strafpunten van voetbalbond KNVB en dreigde als straf zelfs te moeten degraderen naar de Jupiler League. Inmiddels is de club weer op de goede weg. 

De nummers vijf en zes (Vitesse en AZ) gaan met respectievelijk 26 en 23 miljoen euro uit van vergelijkbare begrotingen als vorig seizoen. Alle overige clubs zitten onder de twintig miljoen euro met hun begroting. Hekkensluiter Excelsior moet het doen met ruim zes miljoen euro. Van ADO Den Haag en SC Heerenveen zijn geen begrotingen beschikbaar. 

Zorgenkind

Onder de betaaldvoetbalclubs in de eredivisie is vooral Roda JC een zorgenkind, aldus het FD. De club uit Kerkrade is door de KNVB als enige geplaatst in de zgn. 'categorie 1', wat inhoudt dat de financiële situatie zorgwekkend is en dat de club onder curatele staat van de voetbalbond. Dat heeft mede te maken met eerdere problemen rondom een Russisch-Zwitserse investeerder, die inmiddels een gevangenisstraf uitzit in Dubai. De begroting van Roda is ruim elf miljoen euro, meer dan een miljoen hoger dan vorig seizoen.

Van de achttien eredivisieclubs hebben er nog tien hun aandelen zelf in handen. De andere acht hebben alle aandelen of delen daarvan verkocht aan investeerders. Veelal gaat het daarbij om Nederlandse ondernemers, maar enkele clubs zijn inmiddels in buitenlandse handen. Ajax heeft als enige een deel van de aandelen naar de beurs gebracht. 

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang vier keer per week (maandag, woensdag, donderdag en vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox..