Nieuws

Paul Koster: 'Accountant moet tussentijds mededelingen kunnen doen over controle'

Accountants zouden wettelijk in staat moeten worden gesteld om tussentijds mededelingen te kunnen doen over een controle, als een bedrijf problemen ondervindt bij het rondkrijgen van de jaarrekening.

Dat zegt Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) naar aanleiding van de problemen rond investeringsmaatschappij Value8. Koster verbaast zich erover dat het vanuit de AFM, Euronext en de accountant stil blijft over het uitblijven van de jaarrekening van Value8.

De jaarcijfers over 2016 van investeringsmaatschappij Value8 zijn nog steeds niet goedgekeurd door de accountant. Volgens Value8 komt dit door een lopend onderzoek naar trustkantoor BK Group, een dochterbedrijf van Value8. BK Group wordt verdacht van het mogelijk meewerken aan belastingontduiking en witwaspraktijken. De jaarrekening van Value8 is inmiddels bijna vier maanden te laat, waardoor toezichthouder AFM een boete kan opleggen. Vooralsnog is de AFM niet in actie gekomen.

Angstvallig stil

"In Nederland wachten wij al maanden op de jaarrekening van Value 8. Maar het blijft angstvallig stil vanuit de AFM, Euronext en de accountant. (…) Voor de duidelijkheid: zolang de 2016 jaarrekening niet is goedgekeurd moeten aandeelhouders het stellen met die van 2015. Duiken onverwachte problemen op bij de jaarrekening van 2016, dan zouden die kunnen doorwerken in die van 2015. Op meer fronten zou het wenselijk zijn dat de markt beter door de drie betrokken instanties kan worden voorgelicht en dat snellere actie mogelijk is, zeker bij het ontbreken van het cruciale financiële verantwoordingsinstrument, wat de van een goedkeurende verklaring voorziene jaarrekening is", aldus Koster.

Stevige boete

Volgens Koster tasten de aandeelhouders van Value8 nu in het duister. "Wat vindt de AFM van deze ongebruikelijke vertraging en wanneer zal ze dreigen met een stevige boete?" vraag Koster zich af. Volgens Koster zou Euronext geholpen kunnen worden door de regel te stellen dat een overschrijding van meer dan zes maanden bij het aanleveren van een met accountantsverklaring voorziene jaarrekening "onherroepelijk leidt tot het strafbankje".

"De accountant zou wettelijk in staat moeten worden gesteld om tussentijds mededelingen te doen over de stand van zaken van zijn controle, aansluitend bij de timing van de maatregel van de beurs. De markt leeft bij de gratie van betrouwbare informatie en meer scherpte op het aanleveren is dan ook op z’n plaats om dat vertrouwen te beschermen", aldus Koster.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.