Nieuws

Accountant van crematievereniging verdedigt zich voor tuchtrechter

De controlerend accountant van crematievereniging De Facultatieve heeft zich op 22 september voor de tuchtrechter verdedigd. De tuchtzaak tegen de EY-accountant was eerder aangespannen door SOBI-voorzitter Pieter Lakeman.

Lakeman (Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie) verwijt de accountant dat hij "onware verklaringen bij de jaarrekening 2012 van B.V. Beheersmaatschappij de Facultatieve en de jaarrekening 2012 van De Facultatieve Groep BV heeft afgelegd en daarmee ernstige financiële benadeling van de Koninklijke vereniging voor Facultatieve Crematie minder zichtbaar heeft gemaakt". Ook verzuimde de accountant "de transactie (een miljoenenbedrijf dat voor € 30.000 aan de directie werd verkocht) bij de daarvoor bestemde overheidsinstantie (Financial Intelligence Unit) te melden", aldus de in mei 2017 ingediende tuchtklacht van SOBI.

De inmiddels opgestapte VVD-voorzitter Henry Keizer kocht 'De Facultatieve' destijds samen met enkele zakenpartners voor een bedrag van ruim twaalf miljoen euro. Het bedrijf zou echter een reële waarde vertegenwoordigen van 31,5 miljoen euro. Door de waarde met 19 miljoen te verlagen wegens ‘negatieve goodwill’ zou de verkopende partij ernstig zijn benadeeld.

Verweer

De zaak kwam dit voorjaar in de publiciteit na artikelen op onderzoekswebsite Follow the Money. De betrokken EY-accountant gaf in augustus jl. aan zich publiekelijk beschadigd te voelen door de zaak. In zijn verweerschrift stelde hij dat er in de media sprake was van "suggestie, niet van feiten". Ook vond hij dat de overname van het crematieconcern "conform de wet- en regelgeving in de jaarrekeningen was verwerkt" en hij dus niet nalatig is geweest bij de controle. EY heeft de zaak intern onderzocht en inmiddels een incidentmelding gedaan bij de AFM.

Tegenover de Accountantskamer in Zwolle stelde Jan Garvelink, advocaat van de EY-accountant, dat de diverse onderdelen van de crematievereniging meer waard waren dan het geheel, maar dat de vereniging die niet wilde opsplitsen. Dat verklaarde de lagere verkoopprijs. Hij gaf daarbij een uitleg van het begrip 'negatieve goodwill', aldus rechtbankverslaggever Michiel Satink.

Dat de crematievereniging door de verkoop bestolen zou zijn, noemde de advocaat ‘apekool’. Van het verhullen van cijfers was zeker geen sprake, integendeel. De accountant blijft achter de jaarrekeningen staan. De uitspraak van de tuchtrechter wordt over circa vijftien weken verwacht.

SOBI-voorzitter Lakeman heeft naast de tuchtklacht tevens aangifte gedaan tegen de bestuursleden van de Facultatieve, bij de hoofdofficier van Justitie in Den Haag.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.