Nieuws

Aandeelhouders Value8 kritisch over nieuwe accountant

De aandeelhouders van investeringsfonds Value8 hebben tijdens de aandeelhoudersvergadering stevige kritiek geuit op het aanstellen van Accon avm als nieuwe accountant.

Dat meldt onder meer het Financieele Dagblad. Accon avm neemt het stokje over van Mazars en volgens Value8-topman Peter Paul de Vries zullen de stukken over 2017 ruim eerder dan de deadline verschijnen. Value8 raakte vorig jaar in opspraak doordat het zeven maanden te laat was met het publiceren van een jaarrekening met goedkeurende verklaring van de accountant.

De oorzaak van het uitblijven van een gecontroleerde jaarrekening was te wijten aan de problemen rondom dochterbedrijf BK Group. Dat bedrijf is in opspraak geraakt door het mogelijk meewerken aan belastingontduiking en witwaspraktijken. De controlerend accountant van Mazars wilde daarom de jaarrekening nog niet tekenen totdat hij alle relevante informatie had. Uiteindelijk publiceerde Value8 eind november 2017 de jaarrekening pas, met een veel groter verlies dan eerder gemeld. Volgens De Vries is de vertraging "eens maar nooit weer".

Accon avm

Tijdens de aandeelhoudersvergadering maakte Value8 bekend Accon avm als nieuwe accountant aan te stellen. Dat leidde tot flinke kritiek. Een vertegenwoordiger van de beleggersvereniging VEB zei het niet eens te zijn met de keuze omdat Accon avm "het slechtste jongetje van de klas" zou zijn onder de kantoren met een oob-vergunning. Dit omdat de AFM onlangs concludeerde dat Accon avm niet genoeg voortgang boekt met het implementeren van verbetermaatregelen. Accon reageerde destijds door te melden dat de "deadline voor verbetermaatregelen in 2018 conform planning wordt behaald". Ook zou Accon het tempo van veranderingen destijds hebben versneld.

Cfo Remko Herschel zei gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering dat Value8 "een beperkte keuze" had uit accountants, maar Accon zou volgens hem toch geselecteerd zijn op basis van kwaliteit. "Accon avm heeft ambities om meer beursfondsen te gaan controleren en heeft daartoe mensen van de big four aangenomen. Het gaat bij een controle om de man of vrouw", aldus Herschel.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.