Nieuws

Beroepsorganisatie Britse accountants: 'Geen eed nodig'

Accountants hebben geen beroepseed nodig omdat zij al een ethische code volgen.

Dat zegt Michael Izza, chief executive van het Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), naar aanleiding van uitspraken van de Britse Labour-politicus John McDonnell. Tijdens het World Economic Forum (WEF) in Davos sprak McDonnell over de rol van de big four bij belastingontwijking. Volgens McDonnell doen de grote kantoren niet genoeg om belastingontwijking tegen te gaan.

Kartel

"Ik denk dat we een nieuwe eed van Hippocrates nodig hebben voor de accountantskantoren, waarbij ze beloven hun best te doen om belastingontwijking te bestrijden, in plaats van allerlei bizarre constructies te bedenken die die ontwijking juist mogelijk maken. Het is bijna een monopolie, een kartel", zei McDonnell vorige week over de big four.

Volgens Izza hebben accountants, evenals belastingadviseurs, genoeg aan hun eigen regelgeving en ethische code. "Daarbij is er onder meer de 'Professional Conduct in Relation to Tax'-richtlijn, die een hoge ethische standaard voorschrijft voor de relatie tussen de belastingadviseur, de klant, en de Britse belastingdienst. Die code, die fundamentele principes zoals integriteit en objectiviteit verankert, wordt regelmatig geüpdatet om veranderingen in de wet en de maatschappelijke verwachtingen te reflecteren", aldus Izza tegen de Britse krant City A.M.

Complex

Volgens Izza is belastingontwijking door middel van ingewikkelde constructies vooral het gevolg van de complexe belastingwetgeving in het Verenigd Koninkrijk. "Onze tax code bevat meer dan 10 miljoen woorden, twaalf keer zoveel als de King James-bijbel. Dat het überhaupt werkt is te denken aan onze leden, hun ethische standaard, en de verantwoordelijkheden die zij dragen als toezichthouders van publieke financiën."

Beroepsorganisatie

Verder wijst Izza erop dat een derde van de belastingadviseurs in het VK geen lid zijn van een beroepsorganisatie, en dus niet verplicht zijn om een ethische code te volgen. De politiek zou zich volgens Izza daar meer op moeten focussen, "zodat de hoge standaard van leden van de beroepsorganisatie overal wordt toegepast".

De Britse big four-kantoren hebben gezegd geen commentaar te geven op de uitspraken van McDonnell.

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.