Nieuws

Steinhoff: cfo stapt op, ook oudere jaarcijfers mogelijk herzien

Bij het internationale meubelconcern Steinhoff is Ben la Grange opgestapt als cfo. Het door een boekhoudschandaal geplaagde Zuid-Afrikaanse bedrijf moet ook de jaarcijfers over 2015 en daarvoor opnieuw tegen het licht houden.

De taken van cfo La Grange worden overgenomen door Philip Dieperink, die binnen het concern al diverse cfo-functies vervulde en momenteel ook de financiële man van de Britse tak van het bedrijf is. Die functie blijft hij vervullen. Zijn benoeming als vervanger van La Grange moet nog wel formeel worden bekrachtigd. La Grange richt zich de komende tijd op de cijfers over 2017 en op zekerstelling van de benodigde liquiditeiten.

Steinhoff gaat verder op zoek naar een ‘Chief Restructuring Officer’, die het concern moet helpen uit de huidige problemen te komen. De beurskoers van het bedrijf, met wereldwijd zo'n 130.000 medewerkers, raakte eind vorig jaar in een vrije val toen de affaire aan het licht kwam. In december vertrokken ceo Markus Jooste en president-commissaris Christo Wiese als gevolg van het boekhoudschandaal.

Oudere jaarcijfers

Eerder deze week maakte de meubelgigant bekend dat de jaarcijfers over 2015 en de jaren daarvoor opnieuw worden bezien. Steinhoff waarschuwt beleggers om niet langer te vertrouwen op die eerdere jaarcijfers. "Due to the restatements, the 2016 and 2015 financial statements of Steinhoff International Holdings Proprietary Limited can no longer be relied upon", zo verklaart het concern op de eigen website.

Accountant Deloitte trok eerder zijn controleverklaring over 2016 terug, direct nadat Steinhoff zelf half december de jaarrekening 2016 introk. Deloitte Nederland is sinds 2016 de accountant van Steinhoff, nadat het concern bijna twintig jaar door de Zuid-Afrikaanse tak van Deloitte werd bediend. Het meubelconcern heeft sinds 2015 een holding in Amsterdam en een beursnotering in Frankfurt.

PwC is door Steinhoff aangetrokken om de onregelmatigheden in de jaarrekeningen, ook die over 2015, te onderzoeken. Toezichthouder AFM doet ondertussen onderzoek naar de jaarrekeningcontroles van Deloitte over de gebroken boekjaren 2016 en 2017.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.