Nieuws

FRC publiceert strategisch programma audit

De Financial Reporting Council (FRC) heeft vandaag een nieuw strategisch programma bekendgemaakt met betrekking tot accountantscontroles bij beursgenoteerde ondernemingen.

De toezichthouder gaat kijken naar onafhankelijkheid, auditkwaliteit en de behoeften van beleggers. De FRC overweegt onder andere een compleet verbod op adviesdienstverlening bij beursgenoteerde controleklanten. 

De FRC kijkt in 'Developments in audit' onder andere naar de effecten van de invoering van de strengere EU-regelgeving in 2016 voor organisaties van openbaar belang. Daarbij werd verplichte tendering en roulatie en een beperking van adviesdienstverlening ingevoerd. De concurrentie tussen accountantskantoren is wel toegenomen, zo concludeert de toezichthouder, maar eigenlijk alleen tussen de big four-kantoren onderling. Op de marktconcentratie hebben de nieuwe regels geen enkel effect gehad.

Adviesdiensten

De totale adviesinkomsten aan controleklanten daalde wel met bijna negen procent, maar volgens de FRC blijven er maatschappelijke zorgen over de negatieve invloed van adviesdienstverlening op de onafhankelijkheid van de accountant. Daarom zal er worden gekeken of verdere maatregelen op dit gebied noodzakelijk zijn, inclusief de mogelijkheid van een totaal adviesverbod. De FRC zal daarbij "nauw samenwerken" met mededingingsautoriteit CMA. 

De toezichthouder gaat daarnaast kijken naar strengere regels voor de continuïteitsbeoordeling door de accountant. Ook gaat de FRC onderzoeken of accountants wel voldoende aandacht besteden aan de inhoud van het bestuursverslag en start de toezichthouder een onderzoek naar de informatiebehoeften van stakeholders. 

Op dit moment loopt er ook een onderzoek naar de FRC zelf. De toezichthouder ligt onder vuur omdat het te laks zou zijn opgetreden rond het faillissement van bouwbedrijf Carillion en niet kritisch genoeg zou zijn op de accountantssector. De commissie die het functioneren van de FRC onderzoekt komt later dit jaar met haar aanbevelingen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.