Nieuws

BDO: financiën UMC’s in groot contrast met algemene ziekenhuizen

Universitair medisch centra in Nederland scoorden in 2017 gemiddeld een 9,2 voor hun financiële gezondheid, een stuk hoger dan het gemiddelde van algemene ziekenhuizen.

Dat concludeert BDO Accountants & Adviseurs op basis van een UMC-special (zie bijlage) in aanvulling op de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen. Financieel zijn de belangrijke kenniscentra van de Nederlandse gezondheidszorg kerngezond. Dat staat in groot contrast met de algemene ziekenhuizen in Nederland die voor het jaar 2017 een gemiddelde van 7,2 scoren, waarbij veertien ziekenhuizen een onvoldoende behalen.

De betere financiële positie van de UMC’s hangt volgens BDO samen met het grotere aantal inkomensbronnen waarover UMC’s beschikken en het feit dat UMC’s in staat zijn het bredere takenpakket op een meer rendabele wijze uit te voeren. UMC’s ontvangen bijvoorbeeld afzonderlijke financiering voor onderzoek en onderwijs en beschikbaarheidsbijdragen Academische Zorg voor de levering van topreferente zorg.

Hoger resultaat

De acht UMC’s behalen hogere ratio’s en een relatief hoger resultaat in vergelijking met de algemene ziekenhuizen. "De gezamenlijke opbrengsten van de acht UMC’s bedragen ongeveer de helft van die van de gehele sector algemene ziekenhuizen, maar de UMC’s behalen desondanks een hoger resultaat dan de 62 algemene ziekenhuizen bij elkaar. De gemiddelde solvabiliteit van de acht UMC’s over 2017 komt uit op 29,1 procent. Ook de solvabiliteit van de UMC’s ligt daarmee hoger dan de gemiddelde solvabiliteit van de algemene ziekenhuizen, die 25,6 procent bedraagt", aldus BDO.

Daarnaast is bij de UMC’s sprake van een stijging van het rendement in vergelijking met 2016, terwijl bij de algemene ziekenhuizen zichtbaar is dat het rendement jaarlijks daalt. Het rendement van VUmc en AMC is het hoogst, met respectievelijk 3,8 en 3,7 procent. Beide ziekenhuizen krijgen een rapportcijfer 10. Het laagste scoort het Radboud umc; dat behaalde in 2017 een rendement van 0,5 procent en een 7 als algeheel rapportcijfer.

Onzeker

Tegelijkertijd is volgens BDO ook voor UMC’s de toekomst onzeker. "De effecten van het hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg en de ontwikkeling rondom zorg op de juiste plek zal ook impact hebben op deze ziekenhuizen, waardoor de omzetgroei de komende jaren moet worden omgebogen bij stijgende kosten van innovatie en dure geneesmiddelen", licht Chris van den Haak, partner en onderzoeker bij BDO toe. "Daarnaast zullen ook de UMC’s zich niet kunnen onttrekken aan de druk van toenemende zorgvraag en het vinden van het juiste personeel."

BDO Benchmark Ziekenhuizen 2018 UMC-special

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.