Nieuws

Commentaren accountantskantoren auditmarkt-onderzoek VK openbaar

De big four in het Verenigd Koninkrijk zijn unaniem tegen het opbreken van hun kantoren om de competitie op de Britse auditmarkt te vergroten.

Dat blijkt uit de bijdragen van de verschillende accountantskantoren voor het auditmarkt-onderzoek dat de Britse mededingingsautoriteit Competition and Market Authority (CMA) momenteel uitvoert naar aanleiding van een reeks boekhoudschandalen. Volgens de big four zou het opbreken van hun kantoren in audit-only en advies-kantoren leiden tot slechtere auditkwaliteit en allerlei praktische uitdagingen.

De CMA heeft onder meer de accountantskantoren gevraagd om mee te denken over mogelijke maatregelen om de auditmarkt te verbeteren. De afgelopen maanden zingen er verschillende geruchten rond over mogelijke maatregelen, zoals het opbreken van de big four, een maximaal marktaandeel per kantoor, een verbod op het leveren van adviesdiensten aan controleplichtige klanten, gezamenlijke audits (waarbij meerdere kantoren aan een audit werken) en een nieuwe, onafhankelijke toezichthouder.

KPMG UK kondigde vorige week aan vooruitlopend op mogelijke maatregelen vanaf nu al geen non-auditwerk uit te voeren bij FTSE 350-bedrijven die het ook controleert. Deloitte sluit zich daarbij aan, en gaat zelf nog iets verder dan KPMG in wat het verstaat onder auditwerk. Het wacht echter wel de uiteindelijke maatregelen af voordat het veranderingen doorvoert. PwC en EY menen dat een dergelijke scheiding de kwaliteit van alle diensten nadelig beïnvloedt, en zijn daarom tegen.

Een overzicht van de meningen van de big four over de belangrijkste maatregelen:

Voorstel Tegen Voor
Opbreken big four PwC, Deloitte, KPMG, EY -
Maximaal marktaandeel KPMG, EY PwC, Deloitte
Adviesverbod bij controleklanten EY, PwC Deloitte, KPMG
Gezamenlijke audits EY, KPMG, PwC Deloitte
Onafhankelijke toezichthouder PwC, Deloitte, KPMG EY

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.