Onderzoek naar zorginstelling Loek Winter
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn een onderzoek begonnen naar zorginstelling DeSeizoenen, waarvan onder anderen de bekende zorgondernemer Loek Winter aandeelhouder is.
Aanleiding vormen "verontrustende signalen over bestuurlijke en financiële constructies", bevestigt een woordvoerder van de NZa berichtgeving in Trouw.
Volgens dagblad Trouw richt het onderzoek zich onder meer op het winstverbod in de zorg. Advocaat Hans Lohman van de centrale cliëntenraad van DeSeizoenen zegt in de krant dat via onder meer een vastgoedconstructie het winstverbod wordt omzeild en schat dat DeSeizoenen voor 1,5 miljoen euro wordt benadeeld door de eigen aandeelhouders en directie.
Marktconform
Of het onderzoek van de twee toezichthouders zich inderdaad richt op het omzeilen van het winstverbod, wil de NZa-woordvoerder niet zeggen. DeSeizoenen weersprak vrijdagmiddag de beschuldigingen: "Alle wet- en regelgeving wordt nageleefd en het verbod op winstuitkering wordt niet omzeild."
Uit onderzoek dat externe partijen begin 2018 hebben uitgevoerd, zou zijn gebleken dat de huurovereenkomst en de dienstenovereenkomst die DeSeizoenen heeft met andere vennootschappen binnen haar groep marktconform zijn, zegt de organisatie. Ook de wijze van besturen is volgens een woordvoerder in lijn met wet- en regelgeving.
"De Ondernemingskamer heeft in april 2018 eveneens geoordeeld dat er geen aanleiding is om te veronderstellen dat er zorggelden wegvloeien. Daarnaast heeft de Ondernemingskamer vastgesteld dat de kwaliteit van zorg van DeSeizoenen niet ter discussie staat", aldus DeSeizoenen. "Wel heeft de Ondernemingskamer een onderzoek bevolen naar - kort gezegd - de formele besluitvorming in het verleden rondom de verwerving van het vastgoed door een zustervennootschap van DeSeizoenen."
Failliete ziekenhuizen
Twee van de aandeelhouders in DeSeizoenen zijn Loek Winter en Willem de Boer, die eerder ook aandeelhouders waren van de inmiddels failliete ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. Eerder meldde het journalistieke onderzoeksplatform Follow the Money dat de IJsselmeerziekenhuizen vorig en dit jaar maandenlang kankermedicijnen in Duitsland kochten die niet te declareren waren bij Nederlandse zorgverzekeraars. Onder anderen Winter zou hebben geweten dat de medicijnen niet vergoed zouden worden. De curatoren van de IJsselmeerziekenhuizen lieten weten de kwestie te onderzoeken.
In een verklaring op zijn website meldt Winter momenteel niet in te gaan op persverzoeken over de ziekenhuizen "of welk ander gelieerd onderwerp dan ook". Hij vindt dat zijn weerwoord onvoldoende wordt overgenomen "en daarmee ontbreekt de mogelijkheid op gebalanceerde beeldvorming".
CNV Zorg & Welzijn wilde vorige maand al onderzoek naar diverse activiteiten van Winter. "De zorg is gebaat bij kwaliteit en continuïteit, dat rijmt niet met het winstbelang dat particuliere ondernemers nastreven", benadrukte de bond toen.
Bron: ANP
Gerelateerd

Nieuwe meldingen mogelijke zorgsubsidiefraude bij bedrijven
Er zijn meldingen binnengekomen over nog eens 22 bedrijven die mogelijk misbruik hebben gemaakt van subsidie voor 'coronabanen in de zorg', meldt minister Conny...

Rekenkamer: Aanpak zorgfraude is vooral vergaderen
De bestrijding van fraude met publiek zorggeld werkt in de praktijk niet of nauwelijks. De Algemene Rekenkamer spreekt van een zorgelijk gebrek aan daadkracht.

Accountants in de zorg: hoe kijken ze naar hun klanten? En omgekeerd?
Over zorginstellingen bestaat genoeg cijfermateriaal in de vorm van benchmarks en onderzoekpublicaties. Van accountantskantoren kennen we onder meer de jaarlijkse...

RJ-Uiting 2022-3: Ontwerp-richtlijn hoofdstuk 655 Zorgaanbieders en C3 Kleine zorgaanbieders
De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft RJ-Uiting 2022-3: 'Ontwerp-richtlijn hoofdstuk 655 Zorgaanbieders, jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen...

'Zorgorganisaties zien rekening accountants in 2020 fors oplopen'
De zorg moet steeds dieper in de buidel tasten voor accountantsdiensten. In 2020 waren zorgorganisaties samen 112,4 miljoen euro kwijt aan accountantskosten. Dat...