Nieuws

PwC: 'Accountants kunnen bedrijven stimuleren bij implementatie duurzaamheid'

Hoewel er een stijgende lijn zit in het aantal organisaties dat naar de zogenoemde SDG's (Sustainable Development Goals) verwijst, blijven organisaties het lastig vinden om concrete maatregelen te treffen om deze doelstellingen te implementeren in hun bedrijfsstrategie. Accountants kunnen daar bij helpen.

Dat concludeert PwC op basis van onderzoek onder 729 beursgenoteerde bedrijven in 21 landen, waaronder veertig bedrijven in Nederland. Bijna driekwart van de organisaties (72 procent) verwijzen in hun bedrijfs- en duurzaamheidsverslagen naar de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Slechts 28 procent van de onderzochte organisaties heeft betekenisvolle indicatoren geformuleerd die verband houden met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

In 2015 werden er door de Verenigde Naties zeventien SDG's vastgesteld, ook om organisaties aan te sporen een bijdrage te leveren aan de wereldwijde ecologische, sociale en economische uitdagingen. Inmiddels is bekend dat het implementeren van deze doelstellingen in een bedrijfsstrategie ook nieuwe banen, extra omzet en kostenbesparingen kan opleveren.

Belangrijke rol accountant

Volgens Linda Midgley, duurzaamheidsexpert bij PwC, ligt er een belangrijke rol voor de accountant bij het stimuleren van de implementatie van SDG's. "Het is primair de maatschappelijke rol van accountants om de betrouwbaarheid van informatie te controleren. Maar vanuit die rol kunnen accountants ook organisaties stimuleren om naar de lange termijn risico's en kansen te kijken. Deze raken vaak de thema's van de SDG's", aldus Midgley.

Midgley merkt in haar dagelijks werk dat de bereidheid om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te omarmen in de afgelopen jaren bij organisaties is toegenomen. Tegelijkertijd blijft het volgens haar vaak hangen bij het linken van bestaande activiteiten aan de SDG's: "Het vraagt van organisaties behoorlijk wat visie en lef om de langetermijnstrategie te koppelen aan de SDG's. Het is een proces van jaren, dat ook best veel inspanning vergt, om alle processen zo te verduurzamen dat ook iedere medewerker eraan bijdraagt."

In Nederland werden de jaarlijkse bedrijfs- en duurzaamheidsverslagen van veertig organisaties onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat met name de doelstelling 'eerlijk werk', 'verantwoorde consumptie en productie' en 'klimaatactie' het meeste voorkomen.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.