Nieuws

Stagevergoedingen stijgen fors

De vergoedingen die hbo- en wo-stagiairs krijgen zijn in twee jaar tijd fors gestegen. De gemiddelde stagevergoeding voor alle sectoren steeg met 12 procent, van 524 euro naar 588 euro per maand.

Dat blijkt uit onderzoek naar totaal 1.187 stageplaatsen door Magnet.me, het Nederlands-Britse carrièrenetwerk voor studenten en starters op de arbeidsmarkt. De accountancysector zit met 450 euro per maand onder het gemiddelde, maar uit het onderzoek is niet duidelijk op hoeveel accountantskantoren het gemiddelde is gebaseerd.

Hoewel de stijging over de hele linie en in vrijwel alle branches zichtbaar is, is met name de stijging bij de best betaalde stageplaatsen opvallend. De vijf best betaalde stageplaatsen van Nederland leveren in totaal ruim 44 procent meer op dan twee jaar geleden.

Magnet.me-founder Vincent Karremans: "We horen al een tijd over toenemende krapte op de arbeidsmarkt en dat vertaalt zich nu ook naar euro’s voor stagiairs. Bedrijven en organisaties willen het grootste talent zo vroeg mogelijk binnenhalen en zijn duidelijk bereid daar steeds meer geld voor uit te trekken."

Met stip op één staat het Associate Consultant Internship bij EY-Parthenon. De maandelijkse vergoeding bedraagt daar maar liefst drieduizend euro per maand. Na EY-Parthenon volgen stageplaatsen bij Procter & Gamble (1.200 euro) en LOGEX (1.000 euro).

De top-vijf wordt dit jaar verder gevuld door Strategy Consultancy (700 euro) Chemical (700 euro), Government (584 euro) en Legal (676 euro). Energie en Staffing, twee jaar geleden beiden nog in de top-vijf, zijn nu helemaal uit de top-tien verdwenen. Fast-Moving Consumer Goods zakt van de vierde naar de achtste plek.

De gemiddeld best betalende branches zijn achtereenvolgens de advocatuur, de strategy consultancy en de chemie. Het slechtst krijgen stagiairs betaald in de hospitality, het onderwijs en de autobranche. Branches waar stages vaak helemaal niet worden vergoed zijn logistiek, design, marketing en de retail. De branches waar de vergoedingen gemiddeld het laagst zijn, zijn design (187 euro), entertainment (250 euro) en hospitality (250 euro).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.