Nieuws

100 miljoen dollar boete voor Grant Thornton US

De Amerikaanse tak van Grant Thornton moet 100 miljoen dollar boete betalen vanwege fraude en grove nalatigheid.

Dat meldt International Accounting Bulletin. Grant Thornton US heeft in 2000 twee illegale belastingconstructies gebruikt voor in totaal 35 klanten. Geld werd via bedrijven op de Kaaimaneilanden doorgesluisd naar Amerikaanse aandeelhouders zonder dat daar belasting over werd betaald. 

Een van de klanten die via Grant Thornton gebruik maakte van de belastingconstructie was de familie Yung, die al in 2007 een schikking trof met de Amerikaanse fiscus. Vervolgens sleepte de familie, die claimt niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat de constructie illegaal was, Grant Thornton voor de rechter om de geleden schade van 20 miljoen dollar op Grant Thornton te verhalen. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat Grant Thornton 20 miljoen dollar aan de familie Yung moet betalen en 80 miljoen boete aan de staat.

Aanvankelijk wist Grant Thornton in hoger beroep de boete terug te brengen tot 20 miljoen dollar aan de staat en 20 miljoen aan de familie Yung, maar de Yungs waren duidelijk op wraak uit en wisten in hoger beroep bij het Supreme Court in Kentucky de rechtbank ervan te overtuigen de oorspronkelijke boete van 80 miljoen dollar op te leggen.

Grant Thornton US zegt in een reactie "teleurgesteld" te zijn en de mogelijkheden voor beroep te onderzoeken.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.