Nieuws

'Geen oud-medewerkers big four die waarschuwden voor AFM-inspecties'

Er zijn voor zover bekend geen voormalige big four-medewerkers die bij de AFM zijn gaan werken en vervolgens accountantskantoren hebben gewaarschuwd voor aanstaande inspecties door de AFM.

Dat blijkt uit antwoorden van minister van Financiën Hoekstra op Kamervragen van Kamerlid Renske Leijten (SP). Drie voormalige medewerkers van de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) zijn onlangs strafrechtelijk aangeklaagd wegens lekken van vertrouwelijke informatie naar accountantskantoor KPMG. De drie accountants werkten op dat moment bij KPMG of hadden daar gesolliciteerd.

Leijten wilde weten of er in Nederland ook fraudegevallen bekend zijn waarbij AFM-medewerkers betrokken waren die voor hun baan bij de toezichthouder werkzaam waren bij een van de big four-kantoren. Volgens de minister is dit voor zover bekend niet in Nederland voorgekomen. "De AFM heeft mij geïnformeerd niet bekend te zijn met dergelijke fraudegevallen in Nederland. Het OM heeft mij laten weten niet over informatie hieromtrent te beschikken", aldus de minister.

Regels bij overstap

De minister wijst verder op de eisen in de Wta; een aangewezen toezichthouder mag gedurende de drie jaren voorafgaand aan een beoordeling niet werkzaam zijn geweest of verbonden aan die accountantsorganisatie die hij of zij moet beoordelen. Ook dient die persoon voorafgaande aan de beoordeling te verklaren dat tussen hem en de te beoordelen accountantsorganisatie geen belangenconflicten bestaan.

Andersom gelden er ook regels vanuit de AFM; medewerkers die de overstap willen maken naar de accountancysector hebben een geheimhoudingsplicht. Daarnaast hanteert de AFM ook een afkoelingsbeleid dat van toepassing is op al haar medewerkers, bestuurders en leden van de raad van toezicht wanneer zij bij een onder toezicht staande instelling gaan werken, zoals een accountantsorganisatie. "Het afkoelingsbeleid kent een overgangstermijn. De lengte hiervan wordt bepaald door de specifieke omstandigheden en kan in sommige situaties oplopen tot zes maanden. Relevante omstandigheden zijn onder andere de aard van de werkzaamheden en het niveau van de oude en nieuwe functie", schrijft de minister.

Contact met PCAOB

Volgens de minister probeert de AFM lering te trekken uit de casus van het lekken van informatie door medewerkers van de Amerikaanse toezichthouder PCAOB naar KPMG over aanstaande inspecties. "In de contacten tussen AFM en PCAOB is aandacht geweest voor deze casus en de AFM beziet voortdurend of op basis van beschikbare informatie eventueel lering kan worden getrokken. Op verzoek van de Amerikaanse collega’s zou de AFM bereid zijn de Amerikaanse toezichthouder bij te staan; een dergelijk verzoek heeft zich echter niet voorgedaan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.