Nieuws

Interne leergang Countus tot Register Ondernemersadviseur gecertificeerd

Als eerste en enige accountantskantoor in Nederland mag Countus professionals opleiden tot erkende Register Ondernemersadviseurs (ROA). De interne leergang is officieel gecertificeerd door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). Het succesvol afronden van de opleiding levert adviseurs een diploma en de titel ROA op.

"Hiermee maken we van de functie ondernemersadviseur een erkend beroep”, vertelt directeur Bob Seemann. “De rol van de ondernemersadviseur binnen de accountancy is de afgelopen jaren eigenlijk ontstaan vanuit ervaring, talent en gewoon doen. Om erkenning te geven aan deze functie en medewerkers de kans te geven zich verder te ontwikkelen, heeft Countus daarom een eigen post-hbo-leergang ontwikkeld."

Kansen op de arbeidsmarkt

Het diploma voegt volgens Seemann echts iets toe aan het cv en biedt kansen op de arbeidsmarkt. "Bovendien beginnen medewerkers tijdens hun huidige baan al aan een nieuwe functie, waardoor ze als het ware hun eigen vacature creëren." 

Volgens de Countus-directeur is een eigen opleiding een logische stap binnen de accountancy. "We ondersteunen bedrijven vanuit verschillende disciplines en leggen daarbij steeds meer de focus op advisering in de breedste zin van het woord. Daar zijn specialisten als juristen, fiscalisten, accountants én ondernemersadviseurs voor nodig. Voor al die vakgebieden waren er al beroepsopleidingen, erkenningen en functietitels, behalve voor de ondernemersadviseur. Dat is gek, want die is net zo belangrijk om een ondernemer verder te brengen."

Leven lang leren

Professionals kunnen zich tijdens hun baan en op eigen tempo doorontwikkelen tot ondernemersadviseur. "Een leven lang leren wordt steeds belangrijker. Zeker binnen onze branche. Door medewerkers hierin te faciliteren, krijgen ze de kans zich verder te ontwikkelen mét erkenning in de markt. En het mooie is dat ze het grootste deel van de opleiding volgen door hun werk te doen. Ze kunnen de opgedane kennis dus direct toepassen op onze klanten."

Met deze leergang wil Countus de focus leggen op de vernieuwde rol die accountants en adviseurs innemen. "Je wordt als ondernemersadviseur eigenlijk opgeleid tot het maatje van de ondernemer. Binnen alle terreinen van het ondernemerschap moet je hem kunnen bijstaan. Dat betekent ook dat je op de juiste momenten de juiste specialisten moet kunnen aandragen bij specifieke vraagstukken."

Professionals kunnen de opleiding op hun eigen tempo en naast hun werk volgen. Ze kiezen een eigen leerroute en kunnen vrijstellingen krijgen op basis van kennis en ervaring. Het is een individueel leertraject waarbinnen ze zelfgekozen modules volgen. De leergang gaat per 1 september 2018 van start.

De opleiding is nu alleen nog te volgen voor medewerkers van Countus, maar in de toekomst wordt de leergang misschien ook opengesteld voor andere professionals met een achtergrond in de accountancy of bedrijfseconomie, aldus het kantoor.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.