Nieuws

Marcel Pheijffer: jaarverslag vaak ‘opgepoetst’

Financiële verslaggeving wordt op rapportagedata vaak ‘opgepoetst’, om beleggers, aandeelhouders, financiers en analisten tevreden te houden.

Dat schrijft Marcel Pheijffer in een column in het FD. Hij vergelijkt het 'oppoetsen' van het jaarverslag met een trouwdag. "Op zo’n dag zie je er optimaal uit: netjes in de kleding, goed gecoiffeerd, wellicht een beetje opgemaakt en perfect belicht tijdens het maken van bruidsfoto’s". Dat doet geen recht aan het werkelijke beeld van de bruid en bruidegom, aldus de hoogleraar, die benadrukt dat 'gefotoshopte' bedrijfscijfers een organisatie misschien wel mooier maken, maar niet beter.  

De bestaande verslaggevingsregels bieden ruimte voor interpretaties en daarmee uiteindelijk ook voor manipulaties, meent Pheijffer, "waarbij het getrouwe beeld van de jaarrekening geweld wordt aangedaan en waarbij misleiding op de loer ligt".

De oplossing ligt wat hem betreft in meer transparantie: "Organisaties die stellen 'in control' te zijn beschikken intern over wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse rapportages inzake werkkapitaal, ebita en kasstromen. Een verbetering zou zijn om daarvan grafieken in de jaarrekening op te nemen (nog beter: dergelijke cijfers frequent te publiceren op de company-website)." Manipulaties rondom rapportagedata worden zo eerder en beter zichtbaar, aldus Pheijffer.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.