Nieuws

Meer beweging op fusie- en overnamemarkt accountancy door positief sentiment

Het positieve branchesentiment zorgde in 2017 voor een beduidend hogere bereidheid bij accountantskantoren om tot fusie of (ver)koop over te gaan. Dat stelt Full Finance in het periodieke benchmarkonderzoek over de fusie- en overnamemarkt in de accountancy.

Op alle vier factoren (economisch klimaat, prijsontwikkeling, ontwikkeling aantal klanten en de ontwikkeling van de financiële situatie) werd in het afgelopen jaar hoger gescoord dan in het benchmarkonderzoek van 2016, aldus het adviesbureau.

Full Finance ziet daarnaast de financiering van goodwill als positieve ontwikkeling. "Banken zijn weer bereid om tot 100 procent te financieren, al kan dit per individuele casus verschillen", aldus Arjen Schutte en Marcel Maassen van Full Finance.

Bij de grotere kantoren kwamen Flynth, Alfa en Accon avm als koper op de markt. Dat laatste kantoor nam vier vestigingen van Van Noord Accountants over. Een nieuwe speler is Auren, in Nederland nog een betrekkelijk onbekende partij, maar in Spanje en Duitsland groot. Auren nam in 2017 onder andere ASH Audit en Jan Bos Accountants over.

Lokaal en regionaal

Op de lokale en klein-regionale markt waren er ook de nodige bewegingen. Zo fuseerden bijvoorbeeld Ontdekkracht uit Tilburg met branchegenoten Louer en Van der Aa & Belderok. De drie kantoren zijn eind 2017 samengevoegd in het pand van Van der Aa & Belderok in Goirle en gaan verder onder de naam Ontdekkracht Accountants en Adviseurs.

Volgens Schutte en Maassen is de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) de aanjager bij een aantal fusies en overnames. "Het aantal vergunningen daalde in het afgelopen jaar met ruim 30 naar 292 begin 2018. Een beperkt deel van de transacties had betrekking op auditportefeuilles sec. Dat is los van wat we in de markt zien aan assurance-opdrachten die wordt uitbesteed aan (meer) gespecialiseerde kantoren."

Full Finance verwacht voor dit jaar eenzelfde beeld als dat in 2017. Er is volgens het bureau "voldoende ambitie in de markt om te groeien, ook door middel van overnames".

» AccountancyVanmorgen: Fusies & Overnames in de accountancy: Positief branchesentiment brengt kantoren in beweging

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.