Nieuws

Fiscalist maakte accountantskantoor leven zuur

Een belastingadviseur, die in dienst was van een accountantskantoor, heeft zich volstrekt onmogelijk gemaakt bij zijn collega’s en werkgever. De kantonrechter heeft zijn arbeidscontract ontbonden vanwege verstoorde arbeidsverhoudingen. Niet vanwege de twee ton die hij privé leende aan een klant van kantoor.

Lex van Almelo

De accountant/werkgever maakte een fors punt van de lening. Werknemers moeten zich op grond van hun arbeidscontract houden aan het kwaliteitshandboek, waarin de fundamentele beginselen uit de VGBA zijn verwerkt. De accountant ziet de privélening van twee ton aan een cliënt als een bedreiging voor de onafhankelijkheid en het stoort hem dat de fiscalist hem er niets over had verteld.

De kantonrechter vindt de lening geen reden de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De fiscalist had de lening weliswaar moeten bespreken met de accountant. Maar het staat niet vast dat de fiscalist de regels overtrad. De accountant noch hij deden de financiële administratie en bedrijfsvoering van het project van de klant, zodat de fiscalist daarop geen invloed kan uitoefenen. Volgens de fiscalist zou het Register Belastingadviseurs hem desgevraagd hebben gezegd dat hij daarom niet in strijd handelde met het beroepsuitoefeningsreglement.

De fiscalist heeft dit echter niet kunnen aantonen. En de accountant heeft geen klacht tegen hem ingediend. De kantonrechter vraagt zich dus af of de accountant de gang van zaken rond de lening wel zo ernstig vindt dat de arbeidsrelatie niet meer kan worden voortgezet. Hierbij speelt mee dat de accountant zelf bestuurder is van een stichting waarvoor hij de jaarrekening opmaakt.

Vertrouwen

De verstoorde arbeidsverhoudingen zijn daarentegen wel een reden om het arbeidscontract te ontbinden. De fiscalist heeft namelijk ongeoorloofd oncollegiaal gedrag vertoond door bijvoorbeeld:

 • ruzie te maken met veel collega’s van het kantoor;
 • ongevraagd privévakliteratuur van een collega mee te nemen;
 • gesprekken met collega’s op te nemen zonder dat zij dit wisten;
 • ruzie te maken waar de toetsers van de NBA bij waren, waardoor (in de ogen van de accountant) het voortbestaan van het kantoor op het spel kwam te staan;
 • geen enkel werkprogramma af te ronden;
 • tegen de afspraken in allerlei dossiers niet af te ronden, terwijl dat voor de toetsing moest;
 • alleen de gewerkte uren te registreren die hij naar eigen zeggen waard vond om te registreren;
 • tienduizenden euro’s vergeten te declareren bij klanten;
 • herhaaldelijk woedend te reageren als hij feedback kreeg;
 • toezeggingen over verbetering niet na te komen;
 • te zeggen dat niet hij, maar de accountants en zijn collega’s alles fout doen;
 • te beweren dat hij geen kwaad woord zegt over zijn collega’s.

Vanwege zijn gebrek aan zelfkennis en zelfkritiek en omdat hij aanwijzingen en verzoeken van de werkgever in de wind slaat als hij het daarmee niet eens is, heeft de fiscalist het onderling vertrouwen tussen hem en de werkgever geschonden.

Geen ontslagverbod

De fiscalist meent dat hij niet kan worden ontslagen omdat hij ziek is. Hij loopt namelijk al sinds augustus 2017 bij de praktijkondersteuner van de huisarts wegens psychische klachten. De werkgever hoorde dat echter pas toen de fiscalist zich eind januari 2018 ziek meldde. Dat was een week nadat de werkgever de fiscalist had geschreven een einde te willen maken aan de arbeidsovereenkomst.

De fiscalist heeft voor die tijd nooit contact gezocht met een arbo-arts. Volgens de kantonrechter houdt het ontbindingsverzoek dan ook geen verband met de ziekmelding, zodat het opzegverbod tijdens ziekte hier geen belemmering vormt om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De adviseur krijgt een transitievergoeding mee van 16.176,93 euro bruto.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.