Nieuws

Stuurgroep Publiek Belang publiceert good practices

De Stuurgroep Publiek Belang publiceert een reeks good practices die accountantskantoren kunnen gebruiken om een meer kwaliteitsgerichte cultuur te bewerkstelligen.

Dat meldt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). "Accountantsorganisaties, groot of klein, kunnen op het gebied van kwaliteitsverbetering veel van elkaar leren. In dat kader publiceert de Stuurgroep Publiek Belang zes good practices van verschillende kantoren die zullen bijdragen aan een cultuur die gericht is op kwaliteit", aldus de NBA. 

In de reeks publicaties delen accountantskantoren hun ervaringen op het gebied van kwaliteitsverbetering, zodat andere kantoren deze kunnen gebruiken voor hun eigen verbeterprogramma. 

De publicatie gaat in op de volgende onderwerpen:

  1. Een goede oorzakenanalyse
  2. Missie, visie en strategie laten leven
  3. Een kwaliteitsgerichte cultuur
  4. De kwaliteits- en veranderagenda bewaken
  5. De toon aan de top
  6. Beoordelen en belonen in lijn met kwaliteit

Aan de hand van gesprekken met professionals uit de praktijk zijn de good practices als handvatten uitgewerkt. De voorbeelden betreffen zowel structuur als cultuur: systemen enerzijds, gedrag, normen en waarden anderzijds. "De good practices zijn voorbeelden van grote kantoren, maar ook zeer bruikbaar voor kleinere kantoren, en toepasbaar voor bestuurders, partners en werknemers", zo stelt de NBA.

De publicatie maakt onderdeel uit van het project Veranderagenda Audit. Met de Veranderagenda werkt de beroepsgroep aan de duurzame kwaliteitsverbetering van de accountantscontrole. Als vervolg op deze publicatie organiseert de NBA na de zomer masterclasses voor beleidsbepalers van grote en kleine kantoren voor het bespreken en verdiepen van good practices binnen de sector.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.