Nieuws

FAR-conferentie over cultuur drukker bezocht dan ooit

Ruim honderdzestig internationale wetenschappers en praktijkmensen bezochten op 24 en 25 juni de jaarlijkse conferentie van de Foundation for Auditing Research (FAR), gehouden aan universiteit Nyenrode. Daarmee was de 2024-editie drukker bezocht dan ooit.

Tijdens de conferentie werd gesproken over wat organisatiecultuur eigenlijk is, hoe die ontstaat en hoe cultuur verband houdt met controlekwaliteit. Volgens professor Jere Francis, die na vijf jaar afscheid neemt als Research Chair van FAR, is er nog relatief weinig onderzoek gedaan naar de invloed van cultuur op kwaliteit. Tegelijk is het een hot topic, ook in Nederland, al werd de olifant in de kamer (examenfraude) tijdens het congres nauwelijks benoemd.

FAR-congres

In een compacte congrespublicatie betreurt Francis het dat sommigen twijfelen aan de relevantie van academisch onderzoek naar auditkwaliteit. Dat onderzoek is niet gericht op snelle en makkelijke oplossingen voor de praktijk, benadrukt hij. "We are scholars, not paid consultants or the R&D unit of audit firms."

Hervorming

Memorabel was de bijdrage van professor Christopher Humphrey (Alliance Manchester Business School) over rethinking audit. De auditprofessie innoveert niet genoeg, stelde hij. Logisch, want "welke auditpartner heeft er last van de verwachtingskloof, als hij tegelijk anderhalf miljoen pond per jaar mee naar huis neemt?"

Iedere paar jaar komt er een nieuw onderzoek naar de toekomst van het vak, maar de werkelijke hervorming blijft uit. We moeten van 'anders denken over audit' naar 'anders denken is audit', aldus de hoogleraar. Humphrey verwees daarbij naar het filosofisch getinte Brydon-rapport over de sector, dat al sinds eind 2019 op de plank ligt zonder dat er in het VK opvolging aan wordt gegeven.

Op Accountant.nl wordt op een later moment uitgebreider verslag gedaan van de FAR-conferentie 2024.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.