Nieuws

Miljoenenboete voor PwC UK in BHS-zaak

De Financial Reporting Council (FRC) heeft PwC UK een boete van 6,5 miljoen pond opgelegd vanwege gebreken in de controle van British Home Stores (BHS).

Partner Steve Denison heeft een boete van 325 duizend pond gekregen en mag vijftien jaar lang geen controlewerkzaamheden verrichten. De formeel opgelegde boetes zijn 10 miljoen pond voor PwC en 500 duizend pond voor Denison. Die bedragen worden echter met 35 procent verminderd vanwege "early settlement", aldus de Britse toezichthouder.

De Britse warenhuisketen BHS ging in 2016 failliet. Kort na de val van het bedrijf startte de FRC een onderzoek naar de controle van boekjaar 2014. Ook een parlementaire commissie boog zich over de zaak en concludeerde dat PwC geen vraagtekens had gezet bij de continuïteitsveronderstelling van BHS.

In het persbericht van de FRC staan geen details over de gebreken die de toezichthouder heeft gevonden. Frank Field, de voorzitter van de parlementaire Work and Pensions Committee, heeft de FRC in een open brief gevraagd waarom de toezichthouder geen rapport met bevindingen openbaar heeft gemaakt. De FRC ligt momenteel onder vuur van de politiek, onder andere naar aanleiding van het faillissement van bouwbedrijf Carillion. De toezichthouder zou onvoldoende gebruik maken van zijn bevoegdheden. Onlangs is een onderzoek gestart naar het functioneren van de FRC.

PwC zegt in een reactie dat het kantoor erkent dat de controle serieuze gebreken vertoonde. "We have agreed this settlement, recognising that it is important to learn the necessary lessons. At its core this is not a failure in our audit methodology, the methodology simply was not followed. As a result of our internal reviews we took swift action to enhance our monitoring procedures. We have agreed with the FRC to extend these further for an additional period."

Ook KPMG kreeg deze week een boete van de FRC. Het kantoor schikte voor 3,15 miljoen pond vanwege gebrekkige controle van Quindell, in 2015 omgedoopt tot Watchstone, een bedrijf dat software maakt voor de verzekeringsmarkt.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.