Nieuws

Eumedion introduceert gedragscode voor aandeelhouders

Pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders hebben de eerste Nederlandse gedragscode vastgesteld voor verantwoord aandeelhouderschap.

Dat meldt beleggerskoepel Eumedion. Met de gedragscode, die de Stewardship Code wordt genoemd, benadrukken de partijen "het toenemende belang van betrokken en verantwoord aandeelhouderschap en de rol die institutionele beleggers spelen bij het bevorderen van langetermijnwaardecreatie van de Nederlandse beursondernemingen waarin zij beleggen", aldus Eumedion.

Volgens Eumedion bieden de principes uit de Stewardship Code ook de mogelijkheid aan pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders om verantwoording af te leggen aan hun deelnemers en klanten over de wijze waarop zij als betrokken belegger invulling geven aan hun aandeelhoudersrechten. De code moet vanaf 1 januari 2019 in werking treden.

Alle institutionele beleggers die aandelen houden in Nederlandse beursvennootschappen worden opgeroepen om betekenisvol invulling te geven aan de principes uit de Stewardship Code. Ook wordt van hen verwacht dat zij vanaf boekjaar 2019 over naleving van de Stewardship Code te rapporteren.

Transparantie

De Stewardship Code light volgens de beleggerskoepel in lijn met de verantwoordelijkheden die voor aandeelhouders gelden ten aanzien van transparantie rond het betrokkenheidsbeleid en stembeleid, zoals vastgelegd in de herziene EU-richtlijn aandeelhoudersrechten. Uiterlijk op 10 juni 2019 moeten de nodige Nederlandse wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om aan deze EU-richtlijn te voldoen.

Eumedion: "De Stewardship Code onderstreept bovendien het belang van aandeelhoudersbetrokkenheid voor het streven naar langetermijnwaardecreatie van de Nederlandse beursondernemingen, zoals vastgelegd in de Nederlandse Corporate Governance Code. Ook verlangt de code van institutionele beleggers de bereidheid om, eventueel samen met andere institutionele beleggers, een constructieve dialoog aan te gaan met de Nederlandse beursondernemingen en met andere belanghebbenden (stakeholders)."

Met de publicatie van de Stewardship Code worden institutionele beleggers volgens Eumedion in staat gesteld om tijdig op de inwerkingtreding op 1 januari 2019 te anticiperen. "Voor Eumedion is het belangrijk dat institutionele beleggers betekenisvol invulling geven aan de Stewardship Code, ongeacht de omvang en de beschikbare middelen van de organisatie. Om hieraan bij te dragen zal de komende maanden een handleiding voor implementatie worden opgesteld. Publicatie van dit document staat gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.