Nieuws

Eumedion: waarde uitgebreide controleverklaring verder toegenomen

Van de accountants van beursfondsen uit de AEX en AMX heeft 61 procent in de uitgebreide controleverklaring over verslagjaar 2017 beschreven waarom bepaalde kernpunten van de controle ('key audit matters') uit het voorgaande jaar niet langer 'key' zijn.

Bij 83 procent van deze ondernemingen heeft de accountant een beschrijving gegeven van de 'results, observations or conclusions' bij de key audit matters. Dat schrijft Eumedion in de jaarlijkse evaluatie van het AVA-seizoen. De uitgebreidere informatie over de kernpunten van de controle was een van de wensen die de koepel van institutionele beleggers in oktober 2017 uitte in een brief aan de accountantskantoren die beursfondsen controleren.

Eumedion riep accountants daarin ook op om standaard aandacht te besteden aan de kwaliteit en effectiviteit van het internal control framework van het bedrijf. Accountants waren over het algemeen terughoudend om daarover te rapporteren, aldus de beleggerskoepel. "The auditors of KPN, BinckBank and VolkerWessels were the only positive exceptions. Moreover, auditors shared their observations regarding the quality and effectiveness of the company's internal control framework with the company's stakeholders when the internal control framework was earmarked as a key audit matter (e.g. at Signify, Wolters Kluwer, Brill, Neways and Porceleyne Fles)." Eumedion hoopt dat meer accountants de komende jaren hun observaties delen over het internal control framework.

Accountantswissel

Eumedion roept beursfondsen opnieuw op zich te houden aan de selectie- en benoemingsprocedure van een nieuwe accountant uit de Europese oob-verordening. In 2018 hebben drie beursfondsen een nieuwe accountant genomineerd: BE Semiconductor Industries (BESI), AND International Publishers en DGB Group. Daarbij moet het voorstel aan de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) volgens de verordening de namen van tenminste twee kandidaatkantoren bevatten en een beargumenteerde voorkeur voor een daarvan. Bij BESI en AND was dat niet het geval, alhoewel BESI meer informatie over de selectieprocedure gaf tijdens de AVA. Bij DGB was alleen Accon avm bereid mee te doen aan de tender voor de opdracht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.