Nieuws

Bankroet Steinhoff voorlopig afgewend

Een bankroet van het meubelwinkelbedrijf Steinhoff is voorlopig afgewend.

De Zuid-Afrikaanse onderneming ondertekende een driejarige deal met schuldeisers en bereikte ook overeenstemming over de verkoop van een aantal bezittingen. Daarmee is de toekomst van het bedrijf voorlopig verzekerd.

Steinhoff, dat gebukt gaat onder de gevolgen van een boekhoudschandaal, is onder meer eigenaar van het Franse Conforama en Mattress Firm in de Verenigde Staten. Sinds het schandaal aan het licht kwam, raakte het bedrijf miljarden aan beurswaarde kwijt. Cijfers over de afgelopen jaren moesten worden herzien en onderdelen werden verkocht om financiële ruimte te creëren.

Toezichthouders in Zuid-Afrika wachten nog op de herziene cijfers van Steinhoff alvorens het eventuele straffen voor de fraude kan opleggen. Het meubelwinkelbedrijf verwacht zelf dat een onderzoek naar de problemen en naar de schuldigen in de loop van dit jaar "vrijwel volledig" zal worden afgerond.

Deloitte

Deloitte trok eerder zijn controleverklaring over 2016 terug, vlak nadat Steinhoff zelf half december de jaarrekening 2016 introk. Ook de cijfers over 2015 en 2017 zouden onregelmatigheden bevatten. Het leidde in december 2017 tot het vertrek van ceo Markus Jooste en president-commissaris Christo Wiese. Cfo Ben la Grange stapte begin januari 2018 op en werd opgevolgd door Philip Dieperink.

Deloitte Nederland is sinds 2016 de accountant van Steinhoff, nadat het concern bijna twintig jaar door de Zuid-Afrikaanse tak van Deloitte werd bediend. Het meubelconcern heeft sinds 2015 een holding in Amsterdam en een beursnotering in Frankfurt.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.