Nieuws

'FRC moet grondig hervormd worden'

De Financial Reporting Council (FRC), de Britse toezichthouder op onder meer de accountantssector, moet grondig hervormd worden qua cultuur en scope.

Dat vindt het merendeel van de Britse stakeholders, waaronder de Britse beroepsorganisatie van accountants, het Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW). De rol van de FRC staat momenteel in het Verenigd Koninkrijk ter discussie na het omvallen van het grote Britse bouwconcern Carillion en andere grote schandalen. De regering is daarom in april een onderzoek gestart naar het functioneren van de FRC en stakeholders om input gevraagd.

De ICAEW wil dat de FRC op meerdere fronten wordt hervormd. "In een post-brexit wereld moet het VK gezien worden als een geweldige plek om te investeren en zaken te doen. Daar hoort een toezichthouder bij met wereldwijd aanzien, die vertrouwen kan leveren, zowel internationaal als nationaal, wat betreft de Britse standaarden op het gebied van corporate governance, auditing en accountancy", aldus Vernon Soare, chief operating officer bij de ICAEW. "De ICAEW gelooft dat de FRC die rol kan vervullen, maar het heeft daardoor een duidelijkere bevoegdheid nodig, duidelijkere grenzen, meer macht en een onuitputbare toewijding om verbeteringen te bewerkstelligen."

Ook de Association of Accounting Technicians (AAT) vindt dat enkele recente onderzoeken van de FRC hebben laten zien dat de FRC momenteel niet effectief is. De AAT wil wel dat de FRC blijft, maar dat het niet meer macht krijgt totdat er grondige hervormingen hebben plaatsgevonden. Daarbij is de AAT bezorgd over het aantal voormalig big four-medewerkers die werkzaam zijn in de top van de FRC.

Het Chartered Institute of Internal Auditors (CIIA) vindt de scope momenteel eveneens te groot, en wil dat de missie en de doelen van de FRC "duidelijker" worden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.