Nieuws

Weinig vrouwen als lead partner bij big four audits

Slechts een klein deel van de audits van beursgenoteerde bedrijven uit de Amerikaanse beursindex S&P 500 wordt gecontroleerd door vrouwelijke lead partners.

Dat blijkt uit een onderzoek van het CFA Institute. 15 procent van de lead engagement partners van de bedrijven in de S&P 500 zijn vrouw, bij de S&P 100 is dat 11 procent. 20,8 procent van deze vrouwen werkt bij Deloitte, 16,3 procent bij PwC, 12,9 procent bij EY en 10,6 procent bij KPMG. 31 procent van de S&P 500-bedrijven wordt gecontroleerd door EY, 30 procent door PwC, 20 procent door Deloitte en 19 procent door KPMG.

"We vonden geen vrouwelijke partners bij de 36 bedrijven met de langste klantrelaties (meer dan 75 jaar) in de S&P 500. Er waren slechts zes vrouwelijke partners actief in klantrelaties die langer waren dan veertig jaar", aldus de onderzoekers. Daarnaast constateerde de onderzoekers dat mannen nog steeds meer verdienen dan vrouwen, met grofweg 15 procent verschil in loon zonder partners mee te rekenen. Als ook de partners worden meegenomen in de berekening gaat het verschil richting ruim 40 procent, voornamelijk omdat er veel minder vrouwen partner zijn.

Deloitte gaf als enige kantoor in een reactie toe dat het beter moet, maar liet ook zien dat er een duidelijke stijgende lijn zit in het aantal partners aan de top. In 2008 was slechts 9 procent van de partners bij Deloitte vrouw, in 2018 is dat inmiddels 18 procent.

Volgens de onderzoekers zit het probleem niet in de aanvoer, omdat meer dan de helft van de pas afgestudeerde accountants vrouw is. In de tien tot vijftien jaar die het duurt om partner te worden haken echter veel vrouwen af, en tot nu toe zijn verschillende pogingen om die trend te keren niet succesvol.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.