Nieuws

Fiod richt zich op facilitators en bedenkers financiële fraude

De Fiod heeft vorig jaar ruim 900 onderzoeken afgerond waarvan 230 op verzoek van het buitenland. De opsporingsdienst richt zich steeds vaker op de facilitators en bedenkers van financiële fraude.

Dat meldt de Fiod in zijn jaarbericht. Bij het doorsluizen van crimineel geld zijn vaak, bewust of onbewust, financieel dienstverleners zoals trusts of aanbieders van financiële- en bedrijvenstructuren betrokken. "Door het doen van strafrechtelijke onderzoeken bij dergelijke dienstverleners krijgen we stukje bij beetje inzicht hoe de criminelen en hun dienstverleners opereren", aldus de opsporingsdienst. "Uiteindelijke doel is het opsporen, bestrijden en afpakken van de grote financiële criminele geldstromen waarbij financiële instellingen een zeer belangrijke rol en verantwoordelijkheid hebben."

Met witwassen en corruptie is naar schatting jaarlijks een bedrag van 20 à 30 miljard euro gemoeid, waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van banken.

De Fiod noemt als voorbeeld het witwasonderzoek bij ING. Die bank schikte vorig jaar voor 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie wegens betrokkenheid bij witwaspraktijken in de periode 2006-2016. "Volgens een reactie van De Nederlandsche Bank blijft dat niet beperkt tot de ING", aldus de Fiod. "Voor het fors terugdringen van de omvang van de financiële fraude is een goede invulling van de poortwachtersfunctie door banken onmisbaar. Het gesprek met de banken hierover is gestart, zowel collectief in FEC-verband als individueel."

Samenwerking

Naast het voldoen aan hun wettelijke verplichtingen doet de Fiod een beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van poortwachters zoals banken, financieel dienstverleners en accountants bij het voorkomen en bestrijden van witwassen, corruptie en terrorismefinanciering. "In 2018 is een thematische aanpak gestart voor het bestrijden van corruptie met daarbij een belangrijke rol voor de accountants. Bij terrorismefinanciering was al een effectieve samenwerking met de banken gestart. Een mooi voorbeeld van publiek private samenwerking."

De internationale samenwerking kreeg volgens de Fiod in 2018 een sterke impuls door de 'J5', een samenwerkingverband met de zusterdiensten uit het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada en Australië. De diensten speuren gezamenlijk naar financiële dienstverleners die criminele geldstromen faciliteren en werken samen bij de bestrijding van cyberfraude. Ook wordt samengewerkt bij dataverzameling- en analyse met behulp van moderne technologie en tools.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.