Nieuws

EY US biedt verontschuldiging aan voor vrouwentraining

EY US heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor een omstreden training voor vrouwen die in juni 2018 gegeven is in het EY-kantoor in New Jersey.

Tijdens een training in het kantoor van EY in Hoboken, New Jersey, kregen deelnemers onder meer te horen dat hun brein kleiner was dan dat van mannen, dat vrouwen er altijd gezond en fit uit moeten zien, dat zij niet te veel huid mogen laten zien omdat mannen zich dan niet kunnen focussen, en dat vrouwen vaak te lang doorpraten en de kern van een zaak niet goed snappen tijdens vergaderingen.

Het nieuws over de zogenoemde Power-Presence-Purpose-training (PPP) werd twee dagen geleden door HuffPost naar buiten gebracht. Een van de deelnemers stuurde naar Huffpost een presentatie van 55 pagina's door, die werd gebruikt tijdens de anderhalve dag durende 'leiderschapstraining'.

De trainer werd gegeven door Marsha Clark, die in 2000 haar eigen consultancypraktijk begon na een succesvol carrière als executive bij een Amerikaans techbedrijf. Volgens Huffpost verklaart dat mogelijk haar trainingsstijl. "Werken als een van de weinige vrouwen in de C-suites van de tech-industrie in Texas in de jaren tachtig en negentig moet een seksistisch mijnenveld zijn geweest. Die ervaring kan de reden zijn waarom het advies van Clark nog steeds een oudere benadering volgt, waarbij vrouwen wordt verteld hoe ze binnen stereotypen moeten navigeren in plaats van de confrontatie aan te gaan met die stereotypes", aldus Huffpost.

Pannenkoekenbrein

"Het brein van vrouwen absorbeert informatie op dezelfde manier waarop pannenkoeken stroop absorberen, waardoor het voor hen moeilijk is om te focussen. Het brein van mannen is meer als een wafel. Zij zijn beter in staat om zich te focussen, omdat alle informatie zich verzamelt in de kleine vierkantjes op de wafel", schijnt de trainer tegen de deelnemers te hebben gezegd.

De deelnemers moesten ook zichzelf beoordelen op mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten, waarbij vrouwelijke kwaliteiten bijvoorbeeld "houdt van kinderen", "verlegen" en "lichtgelovig" waren, en mannelijke kwaliteiten "sterke persoonlijkheid", "assertief", en "besluitvaardig" waren. De trainer meent dat zowel vrouwen als mannen erop worden afgerekend als ze te veel kwaliteiten van het andere geslacht hebben, waar je volgens haar rekening mee moet houden als je succesvol wilt zijn.

Reactie EY US

In een eerste reactie aan Huffpost zei EY gisteren dat de training al maanden "under review" was en dat de training sinds juni 2018 niet meer "in die vorm" is gegeven. De training was "een van de vele" trainingen die EY aanbood aan werknemers en werd door een externe partij verzorgd, volgens EY US omdat sommige vrouwen specifiek om die training hadden gevraagd. Aanvankelijk zei EY US in zijn statement nog dat onderdelen van de training geheel buiten de context zijn geplaatst en dat de training bij de evaluaties hoge cijfers kreeg. Het kantoor deelde zelfs nog twee statements van vrouwen die de training hebben gevolgd. "We zijn trots op onze jarenlange toewijding aan vrouwen en zijn zeer toegewijd aan het creëren en bevorderen van een omgeving van inclusiviteit en verbondenheid bij EY. Alles wat het tegendeel suggereert is honderd procent onwaar", aldus EY US in de eerste statement.

Later op de dag kwam EY US hier echter op terug in een nieuwe statement. "De Power-Presence-Purpose-training is geannuleerd. Deze vrijwillige training, die werd geleverd aan een kleine groep van ongeveer 150 EY-professionals, weerspiegelt niet de waarden of cultuur van EY en had aan geen van onze vrouwen moeten worden aangeboden. Om ervoor te zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren, zijn we bezig met een uitgebreide evaluatie van onze processen en controles rond programma-inhoud, omdat er geen twijfel over bestaat dat elementen van deze training aanstootgevende inhoud bevatte die niet overeenkomt met onze kernwaarden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.