Nieuws

Top big four nog altijd een 'mannenbolwerk'

Het schiet nog niet erg op met de opmars van vrouwen naar topposities bij de big four in Nederland. Het aandeel vrouwelijke partners ligt daar tussen de 13 en 15 procent. Bij advocatenkantoren is het beeld gunstiger, maar daar zijn de verschillen groot.

Dat blijkt uit een enquête die het Financieele Dagblad heeft gehouden onder zestien grote accountants- en advieskantoren en advocatenkantoren, de meeste gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas.

Bovenaan de lijst staan achtereenvolgens de advocatenkantoren Kennedy Van der Laan en Allen & Overy, met respectievelijk 42 en 35 procent vrouwelijke partners. Ook bij Pels Rijcken en Van Doorne ligt dit percentage boven de 30 procent. Daarentegen bedraagt het aandeel vrouwelijke partners bij AKD slechts 7 procent. Dit advocatenkantoor bungelt daarmee onderaan de lijst.

De big four zijn ook in de onderste helft van de lijst te vinden, met percentages die niet boven de 15 procent uitkomen. Deloitte-ceo Hans Honig zegt in de krant dat kantoren niet genoeg hebben gedaan. "Er zijn veel initiatieven om te veranderen, maar die zijn niet fundamenteel genoeg. We hebben onderschat hoe moeilijk dit is."

Alle kantoren ondertekenden rond 2008 het charter 'Talent naar de Top' en spraken daarmee het streven uit om meer vrouwen aan de top te krijgen. Tenminste 20 procent, maar sommige advocatenkantoren mikten zelfs op 30 of 50 procent. De praktijk blijkt echter weerbarstig, ondanks de maatregelen die de kantoren hebben getroffen om het doel te halen. Zo heeft KPMG een aanbrengbonus voor medewerkers die geschikte kandidaten aandragen voor vacatures, die hoger uitvalt als de geschikt bevonden kandidaat een vrouw is.

Work-life-balance

Een probleem is volgens de kantoren de onbewuste vooroordelen die er bestaan. Die beïnvloeden volgens Geert Potjewijd van De Brauw onder andere de beoordelingen en promoties. "Door ons systeem van coöptatie en het feit dat mannen onbewust de voorkeur hebben voor iemand met wie het klikt, hebben wij onbewust meer oog voor alfamannetjes en zien wij vrouwelijk talent te vaak over het hoofd."

Het grootste verbeterpunt is volgens Potjewijd echter de work-life-balance. "Mensen werken hier in een veeleisende omgeving, maar als er kinderen komen, moet je het even rustiger aan kunnen doen." Bij de nummer twee van de lijst Allen & Overy is dat inmiddels geen probleem meer, zegt ceo Brechje van der Velden. Daar voelen volgens haar nu zowel vrouwen als mannen zich vrij om het even rustiger aan te doen als zij kinderen krijgen.

Een ander probleem is dat vrouwen minder goed zijn in zichzelf profileren, zo zeggen meerdere partners tegen de krant. Allen & Overy heeft daarom een actief beleid om vrouwen te attenderen op de mogelijkheid om partner te worden, aldus Van der Velden. "Mannen vinden van zichzelf wel dat ze partner kunnen worden, maar vrouwen hebben een zetje nodig."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.