Nieuws

Voormalig KPMG-gebouw Amstelveen wordt wooncomplex

Het vroegere KPMG-gebouw 'De Bovenlanden' in Amstelveen wordt omgebouwd tot een wooncomplex met circa driehonderd appartementen. Prijzen daarvan beginnen bij een half miljoen euro.

Dat meldt Amstelveenz, internetplatform voor Amstelveen. Op het enorme oud-KPMG-pand hangen inmiddels banners die aangeven dat het wooncomplex 'The Mayor' gaat heten. Het complex moet ruimte gaan bieden aan appartementen, penthouses en 'parkvilla's' van 85 tot 300 vierkante meter, die in prijs variëren van een half miljoen tot circa twee miljoen euro.

Het gebouw wordt daarvoor volledig getransformeerd. De karakteristieke organische stijl van het vroegere KPMG-complex uit 1991, ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut, maakt plaats voor hoekige, strak witte lijnen. De website van de betrokken projectontwikkelaar spreekt van "een groene oase van rust en ruimte", die moet worden tot "smaakmaker voor Amstelveen en omstreken". Naar verluidt start de verkoop in november.

Gedoe

Over het oude KPMG-gebouw is, sinds het verlaten ervan door KPMG in 2010, veel te doen geweest. Het vierhonderd meter lange pand, met vijftigduizend vierkante meter kantoorruimte, werd een symbool voor de leegstand van kantoren in ons land. Plannen om het pand om te vormen tot hotel, studentenwoningen of zorgboulevard haalden het niet. De Duitse vastgoedinvesteerder CRI, die het pand in 1997 overnam van KPMG (dat daarna kantoorruimte terughuurde), worstelde na het vertrek van de accountantsorganisatie jarenlang met het gebouw. Pas in 2016 werd een deel verhuurd aan ict-bedrijf Atos.

Ondertussen streed architect Alberts & Van Huut in de rechtbank tegen de plannen van CRI om het gebouw geheel te verbouwen. De architect sprak van 'verminking' van het oorspronkelijke ontwerp, maar kreeg uiteindelijk ook van het Amsterdamse gerechtshof geen gelijk. Om de pijn te verzachten schikte de architect met de vastgoedinvesteerder.

Het nieuwe wooncomplex krijgt onder het gebouw een ruime parkeergarage met afgesloten parkeerboxen, een "gym", een "gezellige koffiebar" en "uitgebreide conciërge- en hospitalityservices", aldus de projectontwikkelaar. Dat klinkt weer bijna als een groot accountantskantoor.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.