Nieuws

FD: 'Voorzitter FRC wil accountants een lesje leren'

Simon Dingemans, voorzitter van de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) riep in een interview op tot opsplitsing van de controle- en adviestakken van de Britse big four. Die stellingname doet niet alleen in het Verenigd Koninkrijk de wenkbrauwen fronsen.

In een uitgebreid profiel van Dingemans verwijst het Financieele Dagblad naar diens uitspraken in de Financial Times, over het opsplitsen van controle- en adviespraktijken van de grootste accountantsorganisaties. De voormalige Goldman Sachs-bankier, sinds vorige maand de nieuwe FRC-voorzitter, gaat in dat FT-interview verder dan in een recent rapport van de toezichthouder.

Daarin pleitte de FRC niet voor splitsing, maar riep op tot adequate controlebudgetten en strengere onafhankelijkheidswaarborgen. Dingemans noemt opsplitsing echter een voorwaarde voor verbetering van de controlekwaliteit. "Operational separation of at least the Big Four, if not the bigger six firms, should be a centre piece of reforms driving audit quality improvements", aldus de FRC-voorman in FT. Tegelijk verzet hij zich tegen voorstellen van de Britse mededingingsautoriteit Competition and Markets Authority voor verplichte invoering van joint audits. "Joint audits lead to duplications, confusion of responsibility and extra costs for no obvious added value."

Factsheets

Het FD stelt dat de nieuwe FRC-voorzitter accountants "een lesje wil leren" en omschrijft de uitspraken van Dingemans als het afgaan van een "spreekwoordelijke bom". Onverwacht bovendien, ook omdat Dingemans voor zijn aantreden bij de FRC financieel directeur was van farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK) en intensief samenwerkte met accountants. Dat riep bij Britse politici de vraag op of hij wel de juiste persoon was om de FRC om te vormen naar een krachtige toezichthouder "met tanden", die ook een nieuwe naam moet krijgen:  Audit Reporting and Governance Authority (Arga).

Volgens NBA-voorzitter Marco van der Vegte is de door het FD genoemde "cocktail van controle- en advieswerk" waar Dingemans tegen ageert in ons land een gepasseerd station. "Een combinatie van controle- en adviesdiensten bij oob-organisaties komt bij ons sinds 2016 niet meer voor. Bij overige controleklanten was de omzet uit overige dienstverlening van de oob-accountantsorganisaties in 2018 gemiddeld nog maar dertien procent. Vijf jaar geleden was dat nog twintig procent. Dat blijkt uit de factsheets die wij voor de CTA hebben samengesteld."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.