Nieuws

Hoogervorst: 'Denken over niet-financiële informatie staat niet stil'

Eumedion, belangenbehartiger voor institutionele beleggers, pleit voor een standard setter voor niet-financiële informatie, onder de vlag van de IFRS Foundation. Tijdens een recent symposium was Hans Hoogervorst, voorzitter van de International Accounting Standards Board (IASB), daar nog niet voor te porren. "Maar ons denken staat niet stil."

Ronald Bruins

Toch vonden de diverse sprekers dat die standard setter onder de vlag van de IFRS Foundation, waar IASB tot behoort, geen gek idee is. "Ik merk dat ons pleidooi zacht is geland", constateerde Eumedion-directeur Rients Abma dan ook. De belangenbehartiger wijst er in een green paper op dat er de afgelopen jaren een wildgroei aan verslaggevingsstandaarden over niet-financiële informatie is ontstaan. "Hierdoor is er nauwelijks tot geen sprake van eenduidige en vergelijkbare niet-financiële verslaggeving. Zonder vergelijkbare data zijn de prestaties van de onderneming op lange termijn voor beleggers lastig te beoordelen."

Economische realiteit weerspiegelen

"Accounting moet de economische realiteit weerspiegelen en daar tref ik in Eumedion een medestander", stelde Hoogervorst. Er zijn partijen die vragen of we de volatiliteit van de marktwaarde willen negeren. Voornamelijk in landen waar het niet zo goed is gesteld met investeringen voor de lange termijn. Maar echte lange termijn-beleggers hebben behoefte aan de onverbloemde waarheid, om te kunnen bijsturen.” Dat is volgens hem dan ook de kracht van IFRS. "De discipline van onze standaarden zorgt ervoor dat alle risico's zichtbaar zijn. Leaseverplichtingen bijvoorbeeld zijn duidelijk aanwezig op de balans." De IASB is wel bezig om de resultatenrekening te voorzien van subtotalen. "Tot nu toe definiëren we omzet aan de top en winst en verlies aan de bodem. Maar daar zat tot voor kort niet zoveel tussen."

Hoogervorst ging niet nader in op het voorstel van Eumedion om een standard setter voor niet-financiële informatie onder de IFRS Foundation te hangen. "Dit is een vraag aan de trustees van de IFRS Foundation. Tegelijkertijd maak ik duidelijk dat het denken niet stil staat. We kijken verder dan de jaarrekening alleen. Ik breng de green paper dan ook graag onder de aandacht bij de trustees."

Hoogervorst constateerde ook dat niet-financiële verslaggeving een wel erg breed begrip is. "Van impact op het milieu, diversiteit tot aan ESG-standaarden. Die aspecten krijgen ook financieel gezien uiteindelijk wel hun weerslag in de klassieke jaarrekening. Maar het is nu al onmogelijk om alle financiële informatie op te nemen. Om daar guidance voor te geven hebben we een niet-bindende handleiding gemaakt voor het bestuursverslag. Die hebben we onlangs herzien. Het bestuursverslag is wat ons betreft het beste platform voor informatie over immateriële activa."

Hoogervorst benadrukte dat je geen duurzaamheidsverslag nodig hebt om te weten dat vliegen slecht is voor het milieu. "De omslag in de economie gaan we simpelweg niet bereiken met verslaggeving. Duurzame standaarden hebben wel impact op het bedrijf zelf en de levensvatbaarheid van bedrijven."

Balans tussen compliance en relevantie

Gerard Paulides, cfo van tankterminalbedrijf Vopak, hekelde de dialoog met de investeerder die soms maar drie kwartier met een board praat en vervolgens "tien boards achter elkaar" ziet op één dag. "Ik had laatst zelfs dat een investeerder een gloedvol betoog hield, dat duidelijk was bedoeld voor een ander bedrijf." Zijn oproep derhalve? Als bedrijven veel aandacht steken in de verslaggeving van financiële én niet-financiële informatie, dan moet daar ook gehoor voor zijn bij aandeelhouders. Anders komt er geen nuttige dialoog tot stand. "Terwijl die kan helpen de toekomst gericht te interpreteren."

Paulides vindt de hoge kwaliteit van de accountantscontrole een groot goed. "Maar het accountantsdossier moet geen doel op zich worden. Zorg voor een goede balans tussen compliance en relevantie." Het leek hem een goed idee om de IFRS Foundation in het woud aan standaarden voor niet-financiële informatie orde te laten scheppen. "Voordat dat gebeurt, hebben bedrijven al het voortouw genomen. Kapitaal gaat uiteindelijk namelijk daar naartoe waar het beloond wordt. Dat is ook de plaats waar de maatschappij wil dat wij naartoe gaan."

Niet in hetzelfde gesprek

Volgens Corien Wortmann-Kool, bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP, vormen duurzaamheidsrisico's op de lange termijn ook financiële risico's. "Vandaar ook dat wij duurzaamheidscriteria niet meer alleen een zaak van de engagement-afdeling vinden, maar integraal in ons beleggingsbeleid hebben opgenomen."

Net als Vopak neemt ABP ook deel aan de Task Force on Climate-related Financial Disclosures. "Want we hebben behoefte aan objectieve en betrouwbare informatie. Maar dan worden we toch weer door NGO's aangesproken op weer andere zaken. De verschillende standaarden zorgen ervoor dat we niet in hetzelfde gesprek zitten. Waarbij ik een audit op de niet-financiële gegevens eigenlijk op termijn geen keuze, maar een vereiste vindt." Ook Wortmann-Kool ondersteunde de oproep van Eumedion. "Maar pas op. Keep it simple. Pak alleen de meest herkenbare indicatoren en giet het niet te veel in beton. Ik heb vanuit een commissarisrol ervaring met IFRS. Dan is een oproep als keep it simple wel op zijn plaats."

Carin Gorter, voorzitter auditcommissie van Basic-Fit en lid auditcommissie van TKH Group, vergeleek een bedrijf met een restaurant. "Dat restaurant heeft als doel de meest fantastische ervaring van het jaar aan bezoekers te bieden. De strategie is dan het hoe. Als commissaris ben je er dan voor om te zorgen dat er het beste bestuur zit wat je bij deze doelen kunt bedenken." Integrated reporting is in dat spel onmisbaar. "Het is, als je het authentiek oppakt vanuit je hart en het echt doorleefd wordt, een sluitstuk van je strategie. Het is zonde als het om cosmetische redenen wordt gedaan." Volgens Gorter zijn er nog weinig wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van integrated reporting. "Maar zie het als een proefetentje. Het restaurant nodigt ook iedereen uit om te kijken of ze het wat vinden. Zo kun je je strategie op basis van integrated reporting ook bij jouw stakeholders toetsen."

Het nieuwe normaal

Hanneke Overbeek, audit partner bij EY  en controlerend accountant van Philips en PostNL, toonde aan dat er volop assurance over niet-financiële informatie te verkrijgen is: limited assurance of het meer diepgaande reasonable assurance. "De meeste bedrijven gaan voor limited. In de AEX is Philips de enige die reasonable assurance op zijn niet-financiële informatie geeft." Volgens Overbeek verbeteren de processen van rapporteren over niet-financiële informatie als er een dergelijke verificatie plaatsvindt.

Eén van de bedrijven waar Overbeek controleert, houdt sinds twee jaar een milieu winst- en verliesrekening bij. "Kortom, het belang van niet-financiële informatie neemt toe. Standaarden zijn bevorderlijk, zien we uit onderzoek onder investeerders. Ik verwacht in de toekomst dat de grens tussen financiële en niet-financieel informatie zelfs helemaal verdwijnt. Geïntegreerd wordt het nieuwe normaal."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.