Nieuws

Schiphol wint Kristalprijs 2019

Royal Schiphol Group heeft de Kristalprijs 2019 gewonnen, de prijs voor de meest mvo-transparante verslaggeving over het financiële jaar 2018. Schiphol eindigde met het  jaarverslag als hoogste op de ranglijst van de Transparantiebenchmark 2019.

De jury, onder leiding van Monika Milz, geeft aan dat Schiphol op een heldere manier over duurzame thema's rapporteert en daarbij ook transparant is over de verbeterpunten. De Kristalprijs is in 2010 ingesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) samen met de NBA.

De Kristalprijs 2019 wordt uitgereikt aan de organisatie die het meest transparant is over het maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarom als hoogste op de ranglijst van de Transparantiebenchmark 2019 is geëindigd. Naast Schiphol behoorden ook Alliander, NS en ABN AMRO tot de top 4. Naast deze hoofdprijzen zijn er dit jaar drie eervolle vermeldingen: voor Havenbedrijf Amsterdam (de hoogst scorende nieuwkomer), voor ABN AMRO (meest innovatieve jaarverslag) en een voor Coca Cola Nederland (meest mvo-transparante jaarverslag als onderdeel van multinational).

De uitreiking van de Kristalprijs viel dit jaar samen met de Accountantsdag van de NBA. Bestuurslid Esther van der Vleuten was bij de uitreiking aanwezig. 

Transparantiebenchmark

De Transparantiebenchmark wordt in opdracht van het ministerie van EZK tweejaarlijks uitgevoerd. Het is een onderzoek naar de transparantie van mvo-verslaglegging onder de vijfhonderd grootste bedrijven van Nederland. De Transparantiebenchmark meet niet in welke mate een organisatie te maken heeft met maatschappelijke problemen, dilemma's en controverses. 

De jury van de Kristalprijs bestaat naast voorzitter Monika Milz uit hoogleraar financial accounting Martin Hoogendoorn en commissaris en bestuurder Petri Hofsté. Meer informatie over de Transparantiebenchmark en de Kristalprijs en het juryrapport is te vinden op www.transparantiebenchmark.nl.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.