Nieuws

Value8 wil boekjaar verlengen als het geen accountant vindt

Investeringsfonds Value8 zegt niet zeker te weten of het lukt op tijd een accountant te vinden en wil daarom mogelijk het boekjaar met een jaar verlengen.

Dat meldt het investeringsfonds in een aandeelhoudersbrief. Value8 werd afgelopen jaar gecontroleerd door Accon avm, maar dat kantoor liet in maart weten de oob-vergunning in te leveren. Volgens het investeringsfonds is er daardoor "te weinig aanbod en te weinig capaciteit" op het gebied van de oob-controle.

Value8 zegt de afgelopen twee jaar "uitermate goed" gewerkt te hebben met Accon avm en ook een "mooie aanbevelingsbrief" te hebben meegekregen. Maar het kantoor is er desondanks niet zeker van dat het gaat lukken om een accountant te vinden en last daarom een extra aandeelhoudersvergadering in op 27 december om het boekjaar 2019 te verlengen tot 30 december 2020.

"Op dit moment zijn we in gesprek met enkele accountantskantoren om als onze controlerend accountant te fungeren. We zijn daarover positief, maar dat is geen garantie dat de gesprekken slagen. Voor de zekerheid hebben we daarom een aandeelhoudersvergadering opgeroepen (voor 27 december a.s.) om ons te machtigen het boekjaar te wijzigen. Daarmee zou het boekjaar 2019 worden verlengd tot en met 30 december 2020. Een onorthodoxe oplossing waarvan we hopelijk geen gebruik hoeven te maken. We hebben de voorzitters van de NBA en AFM uitgenodigd om actief bij te dragen aan een oplossing van de oob-problematiek", aldus Value8.

'Ruziënd over straat'

Value8 is in de aandeelhoudersbrief zeer kritisch over de huidige omstandigheden in de accountantssector. "Het zal u niet ontgaan zijn dat de Nederlandse accountants en toezichthouder AFM al enkele jaren ruziënd over straat gaan. De toezichthouder produceert rapport na rapport waarbij de accountants er van langs krijgen. In het meest recente rapport – nog geen week oud – beoordeelt de toezichthouder 11 van de 12 verrichte controles (door oob-accountants buiten de big-4) als onvoldoende. Anderzijds boekten enkele grote accountantskantoren een klinkende overwinning op de AFM bij de rechter. Als beursfonds hebben we geen behoefte om ons in die strijd te mengen, maar we zijn er inmiddels wel het slachtoffer van", aldus Value8.

Volgens Value8 zou er een situatie ontstaan zijn waarbij "regelgeving, kosten en de toorn van de AFM" zwaarder wegen dan de opbrengsten. "Door het verdwijnen van de 3 oob-accountants moesten 27 (!) oob-instellingen dit jaar op zoek naar een nieuw accountant. Met een jaloerse blik kijken we naar een land als Oostenrijk met 30 oob-kantoren."

Noviteit

Rients Abma van beleggerskoepel Eumedion noemt op Twitter het verlengen van het boekjaar een "noviteit". Abma: "Juridisch mag dit als de AVA het besluit tot verlenging vóór het einde van het oorspronkelijke boekjaar neemt. De AVA van Value8 vindt op 27 dec plaats. Benodigde voorstel tot statutenwijziging is ook in overleg met een Houthoff-notaris opgesteld."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.