Nieuws

'Nederland wil bescherming van bedrijven'

Nederland wil dat Europa bedrijven kan beschermen tegen overnames door staatsbedrijven uit bijvoorbeeld China.

Dat staat in een Nederlands voorstel aan de Europese Commissie, dat door de Britse zakenkrant Financial Times is ingezien. Zo wil Nederland dat het Europese mededingingsbeleid op de schop gaat. Overnames van bedrijven moeten niet alleen worden beoordeeld op de marktmacht van de combinatie, maar de commissie zou ook moeten kijken naar de verstorende invloed van staatsbedrijven, of bedrijven die met financiële staatshulp veel slagkracht krijgen. Het zou voor dat soort ondernemingen dan verboden kunnen worden om bedrijven tegen hoge prijzen over te nemen.

Maar ook acties tegen het aanbieden van producten en diensten tegen te lage prijzen om een plek op de markt te veroveren moeten in het arsenaal van de mededingingswaakhond komen. Die maatregelen zijn met name gericht tegen staatsbedrijven uit niet-EU-landen of bedrijven die door niet-Europese landen gesteund worden. Den Haag bespreekt volgens de zakenkrant zijn ideeën met diverse Europese hoofdsteden.

Discussie

In 2017 ontstond er in Nederland een discussie over bescherming van bedrijven tegen overnames vanwege enkele overnamepogingen vanuit het buitenland bij onder meer AkzoNobel en Unilever. Het leidde uiteindelijk tot een wetsvoorstel om een wettelijke bedenktijd van 250 dagen in te voeren, waardoor bedrijven als het ware een 'pauzeknop' zouden hebben, zodat de betrokken partijen tijdens de 250 dagen alle voors en tegens van een overname goed kujnnen afwegen. Onder meer Eumedion sprak zich uit tegen deze bedenktijd. De overheid consulteerde het wetsvoorstel eind 2018. De consultatie is inmiddels gesloten en het wetsvoorstel is nog altijd niet ingevoerd.

Bron: ANP/Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.