Nieuws

Accountants kunnen grotere rol spelen bij financiering mkb-bedrijven

Vooral kleinere mkb-ondernemingen hebben vaak moeite om passende financiering aan te trekken. Accountants kunnen een grotere rol spelen bij de kredietverlening aan mkb-ondernemingen.

Dat stellen Jan Wietsma en Antoinette Rijsenbilt in het NEMACC-onderzoek 'Financiering in het mkb en de rol van de mkb-accountant'.Het onderzoek belicht de verwachtingen van ondernemers, accountants en financiers rond kredietverlening en de rol die accountants daarin kunnen spelen.

Volgens Antoinette Rijsenbilt, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit en lid van de NEMACC-raad, doen accountants zichzelf tekort. "Uit ons onderzoek blijkt dat met name het kleinere mkb moeite heeft met aantrekken van passende financiering. Maar wat ook blijkt is dat financiers soms concluderen dat accountants meer over dit onderwerp zouden moeten en kunnen weten."

De onderzoekers pleiten er daarom voor dat accountants hier hun rol en hun kansen pakken. Dat betekent wel dat die moeten werken aan het opbouwen en onderhouden van hun kennis rond financiering. "Dat is ook precies wat zowel mkb-ondernemers als financieringspartijen in ons onderzoek uitspreken over accountants", zegt Jan Wietsma, bestuurslid NBA en directielid van MKB-kredietcoach.

Fintech

Uit het onderzoek blijkt dat het financieringslandschap verandert. Banken trekken zich deels terug, terwijl het microbedrijf, waar volgens de onderzoekers de helft van de toekomstige financieringsbehoefte vandaan komt, het moeilijker heeft om passende financiering te vinden.

Fintech-ontwikkelingen brengen met name oplossingen voor kleinere kredieten. Omdat de banken deze trajecten grotendeels automatiseren ontstaan hier kansen voor accountants, aldus het onderzoek. Maar ook dan geldt opnieuw dat aanvragen wel goed en deskundig door de accountant moeten worden begeleid. Daar gaat aan vooraf dat de accountant de business van de ondernemer, zijn branche en zijn ambitie goed moeten analyseren en begrijpen. Ook hier kunnen accountants nog meters maken.

Onderzoek

De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op uitgebreide literatuurstudies op basis van bronnen als het CBS, DNB en Panteia, enquêtes onder zowel accountants, ondernemers als financieringspartijen en ronde tafelsessies waarin vertegenwoordigers van deze drie groepen in gesprek gingen over dit onderwerp.

Op 29 april 2019 organiseert NEMACC, kenniscentrum van de NBA en de Erasmus Universiteit Rotterdam, een symposium over het onderzoek.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.