Nieuws

Accountantsberoep moet goede voorbeeld geven rondom diversiteit

Het lijkt er op dat accountants vaker dan in het verleden hun opdrachtgevers bevragen over rapportageverplichtingen rondom diversiteitsbeleid en de resultaten daarvan. Maar de beroepsgroep moet zelf ook het goede voorbeeld geven als het gaat om diversiteit.

Inmiddels vraagt de accountant vaker om uitleg over het wel of niet behalen van het wettelijk streefcijfer van dertig procent vrouwen in de raad van bestuur en raad van commissarissen van grote vennootschappen. De evenwichtige verdeling wordt ook vaker met dat bestuur of de rvc besproken. En de accountant attendeert de onderneming vaker op het streefcijfer rondom diversiteit uit de Wet bestuur en toezicht (Wbt).

Women Leadership Event

De uitkomsten zijn gebaseerd op de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2017 en opgenomen in een factsheet over accountants en diversiteit, die de NBA uitbrengt ter gelegenheid van het Women Leadership Event. Dat evenement wordt door de NBA en de IMA, in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, georganiseerd aan de vooravond van internationale vrouwendag. Keynote sprekers zijn Marieke van den Brink, hoogleraar Gender & Diversity aan de Radboud Universiteit, en columnist en media-ondernemer Marianne Zwagerman.

Tijdens het congres presenteert de NBA ook een thema-uitgave over diversiteit en inclusie, waarin accountants en financieel professionals hun licht laten schijnen op dat thema. "De samenleving is in alle opzichten divers en deze diversiteit neemt verder toe. Toch zien we dit in de top van bedrijven en organisaties onvoldoende terug", aldus de beroepsorganisatie in de inleiding. Accountants moeten niet alleen toezien op de verantwoording van bedrijven en organisaties in dit opzicht, maar de sector moet zelf ook het goede voorbeeld geven. "Practice what you preach", zo stelt de NBA.

» Themamagazine over diversiteit en inclusie: D+I

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.