Nieuws

EU-lidstaten wijzen nieuwe witwaslijst af

De EU-lidstaten wijzen unaniem een ontwerplijst af met 23 landen buiten de EU die een risico voor Europa zijn als het gaat om witwassen en terrorismefinanciering.

De Europese Commissie had de zwarte lijst vorige maand geactualiseerd, maar de lidstaten zeggen donderdag in een verklaring de lijst niet te kunnen steunen.

De witwaslijst wordt sinds 2015 gebruikt door banken, die volgens de anti-witwasrichtlijn van de EU verplicht zijn transacties waarbij cliënten en financiële instellingen uit de landen op de lijst zijn betrokken, extra te controleren. EU-commissaris Vera Jourova (Justitie) voegde twaalf nieuwe landen toe, waaronder Saoedi-Arabië, Amerikaans Samoa, Panama en Nigeria. Vijf landen werden eraf gehaald, waaronder Bosnië en Herzegovina, terwijl oude bekenden als Iran, Noord-Korea, Irak en Afghanistan bleven staan.

In een verklaring stellen de lidstaten dat de lijst niet "tijdens een transparant en flexibel proces" tot stand is gekomen, waarbij de betrokken landen actief zijn aangemoedigd om actie te ondernemen en hun recht op wederhoor is gerespecteerd.

Teleurgesteld

Het dagelijks bestuur van de EU is "teleurgesteld over de afwijzing van de lijst zonder enige discussie", reageert een woordvoerder. "De Europese Commissie heeft een gedegen en zeer transparante evaluatie uitgevoerd." Ook het Europees Parlement moet zijn zegje nog doen over de voorgestelde lijst.

De commissie tikt overigens donderdag Nederland in een advies op de vingers wegens het niet volledig omzetten in nationaal recht van de Europese anti-witwasregels. Dat had al uiterlijk in juni 2017 gemoeten. Den Haag moet binnen twee maanden reageren, schrijft Brussel in een advies, anders dreigt een zaak voor het Europees Hof van Justitie.

Lijst belastingparadijzen

Eerder vandaag uitte Oxfam kritiek op de zwarte lijst van belastingparadijzen, een andere lijst die de EU hanteert en die wordt samengesteld door de EU-ministers van Financiën. Oxfam vindt dat de criteria die gehanteerd worden bij het samenstellen van de lijst niet sterk genoeg zijn, waardoor veel belastingparadijzen er volgens Oxfam onterecht niet op staan.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.