Nieuws

'Te weinig vrouwen in top grote bedrijven'

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) is er klaar mee dat grote concerns zich niet aan het wettelijk streefcijfer van 30 procent houden.

Dat zegt ze in een interview met het AD. Van de tweehonderd grootste Nederlandse bedrijven hebben er slechts dertien voldoende vrouwen in de top van hun bedrijf benoemd. Op Internationale Vrouwendag komt Van Engelshoven met namen van de bedrijven naar buiten die zich niet aan het streefcijfer houden. "Er staat een helder cijfer in de wet, maar we zien het maar niet gebeuren", zegt Van Engelshoven. "Vorig jaar zei ik: desnoods gaan we namen and shamen. Dat doe ik nu."

De Wet bestuur en toezicht schrijft voor dat bedrijven in hun jaarverslag moeten beargumenteren waarom het niet is gelukt de 30 procent te halen. Van Engelshoven heeft die redenen op een rijtje gezet. "Állemaal in de categorie slappe smoesjes. 'We selecteren de beste kandidaten voor de rol' of 'we selecteren op kwaliteit', dat kan écht niet. Daarmee impliceer je: er zijn geen vrouwen met kwaliteiten. En 'we hebben al een sterke combinatie van kwaliteiten' vind ik ook wel een hele erge. Dat is net alsof je zegt 'ik heb al een boek'. Ik kan me geen positie voorstellen waar geen vrouw voor te vinden zou zijn. We hebben een topvrouwendatabase, met vijftienhonderd board ready-vrouwen. Er zijn genoeg vrouwen die hun vinger opsteken", aldus Van Engelshoven.

Volgens cijfers die Van Engelshoven vrijdag presenteert slagen bedrijven als ING, KPN, Ahold Delhaize, Randstad en Aegon er niet in om genoeg vrouwen aan te trekken voor zetels in hun directies en raden van commissarissen. Ook bouwbedrijven als Dura Vermeer, Boskalis, Heijmans en VolkerWessels doen volgens de cijfers niet erg hun best.

De D66-minister zegt met maatregelen te komen als dit najaar blijkt dat verbetering uitblijft.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.