Nieuws

Nieuwe onderzoeken naar verbetering belastingstelsel

Het ministerie van Financiën start een nieuwe serie onderzoeken naar verbetering van het Nederlandse belastingstelsel. De onderzoeken kunnen worden gebruikt bij een volgende kabinetsformatie.

Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. "Ons belastingstelsel heeft net als een huis voortdurend onderhoud nodig. Soms vergt dit slechts een kleine ingreep, maar zo nu en dan is het ook nodig grondiger te moderniseren", aldus de bewindsman.

Alle onderzoeken stellen de vraag of de huidige belastingen en heffingen nog steeds bijdragen aan de kwaliteit van onze samenleving en wat er beter kan. Eén onderzoeksvraag richt zich op de effecten van globalisering en digitalisering op onze bedrijfsbelastingen. Een ander onderzoek kijkt naar de opkomst van de deel- en kluseconomie. Ook het effect van de klimaattransitie op belastingen wordt onderzocht.

De staatssecretaris kondigt in de brief zes nieuwe onderzoeken aan ter vereenvoudiging van het belastingsysteem voor burgers, bedrijven en de Belastingdienst:

  • Toekomstbestendige belastingmix met een eerlijke verdeling van de belastingdruk;
  • Het belasten van inkomsten uit digitale platforms;
  • Het belasten van inkomens van directeuren-grootaandeelhouders;
  • De toekomst van de vennootschapsbelasting;
  • Milieubelastingen en grondslagerosie;
  • Vereenvoudiging van de uitvoering door de belastingdienst.

Bij de onderzoeken betrekt het ministerie wetenschappers van verschillende disciplines, maatschappelijke organisaties en uitvoerders. In 2020 leidt dit tot een brede analyse. Die moet, samen met de uitkomsten van nu al lopende trajecten - zoals het onderzoek naar belasting op rendement op spaarrekeningen, aandelen en ander bezit in box 3 - bouwstenen opleveren voor een beter belastingstelsel.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.