Nieuws

'Verantwoording zorg niet in balans'

Accountants besteden bij de controle van de jaarrekening onevenredig veel tijd aan de verantwoording van onderwerpen die slechts van beperkte impact zijn op het vermogen en/of de omzet. Dat blijkt uit de meest recente Financiële Zorgthermometer, een kwartaalenquête uitgevoerd door Finance Ideas onder de leden van Fizi, een netwerk van zorgfinancials.

In 2015 zijn belangrijke taken en bijbehorende budgetten op het gebied van jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en (arbeids-)participatie naar gemeenten overgebracht. Vorig jaar constateerde de branchevereniging voor gehandicaptenzorg (VGN) dat gebrek aan uniformering van het administratieve proces in het sociaal domein het grootste pijnpunt is voor zorginstellingen, terwijl de omzet meestal maar een beperkt deel is. Dit vertaalt zich volgens de respondenten wel in meer kosten en administratieve lasten.

Financials in de VVT-sector geven aan dat zij gemiddeld 19 procent van hun omzet halen uit het sociaal domein, maar dat de tijd die zij besteden aan de verantwoording van de omzet uit het sociaal domein meer is dan verwacht op basis van de omzet. Naast de verantwoording van het sociaal domein blijft ook de WNT volgens de zorgfinancials onevenredig veel tijd en geld kosten.

Volgens Finance Ideas-partner Pim Diepstraten is de verantwoording voor enkele thema's "doorgeslagen". "Het wordt hoog tijd dat uniformering in het sociale domein wordt afgedwongen en de verantwoording van de WNT wordt vereenvoudigd."

Waardering accountant

Ondanks deze tijdrovende thema's verwachten alle respondenten dat de jaarrekening voor 1 juni 2019 zonder beperking kan worden opgeleverd.

Daarnaast scoren de accountants gemiddeld een 7,3, terwijl dit vorig jaar nog een 7,1 was, ondanks dat de respondenten ook aangeven dat de accountants licht veeleisender zijn geworden ten opzichte van vorig jaar. Waar vorig jaar sprake was van een forse spreiding in de waardering van de accountant over de verschillende sectoren is de bandbreedte nu slechts 0,4 punten. Gekeken naar de onderzochte accountantskantoren is de spreiding groter. Zo scoort Verstegen met een 8,0 bovengemiddeld hoog en is EY hekkensluiter met een 6,3.

» Toelichting
» Uitgebreide resultaten

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.