Nieuws

'Verplichte accountantscontrole in het mkb handhaven of uitbreiden'

Verplichte accountantscontrole moet ook in het mkb gehandhaafd blijven, of zelfs worden uitgebreid naar kleinere bedrijven. Dat levert ook betrouwbaarder macro-economische productiecijfers.

Dit schrijft Robin Litjens, universitair docent Accounting & Auditing aan Tilburg University, in een opiniebijdrage in het Het Financieele Dagblad. Hij ondersteunt daarmee de uitkomsten van recent onderzoek door de European Federation of Accountants and Auditors for SMES (EFAA), dat laat zien dat audits het vertrouwen in financiële informatie bevorderen. "Uit dit onderzoek blijkt onverwacht meer appreciatie voor verplichte accountantscontrole door het mkb", aldus Litjes. De onderzoeksresultaten gaan in tegen een internationale trend om de grens voor verplichte accountantscontrole in het mkb te verhogen.

Litjens verwijst ook naar eerder onderzoek van het FD, waaruit blijkt dat veel mkb-bedrijven door onvoldoende interne beheersing geen goedkeurende verklaring krijgen. "Er lijkt dus een flinke, directe rol weggelegd voor verplichte accountantscontrole in het Nederlandse mkb." Daarnaast vertalen gecontroleerde mkb-jaarrekeningen zich in betrouwbaarder macro-economische productiecijfers, stelt Litjens.

Momenteel doet de universitair docent samen met enkele collega’s voor de Foundation for Auditing Research (FAR) onderzoek naar de 'directe waarde' van accountantscontrole in het Nederlandse mkb. "We verwachten een specifieke rol voor boekencontrole in het klein- en middenbedrijf."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.