Nieuws

Controlerende instanties willen strenger toezicht op zorgsector

Verschillende zorgaanbieders maken gebruik van bedrijfsstructuren die effectief toezicht in de weg staan.

Dat blijkt uit antwoorden van CDA-minister Hugo de Jong (Volksgezondheid) op Kamervragen van PvdA'er John Kerstens over het bericht dat toezichthouders Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een rem willen op bepaalde bv-constructies. Ook de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg (NVTZ) sluit zich hier nu bij aan. De minister is het eens met de toezichthouders en liet in maart al weten dat er nieuwe wet- en regelgeving op komst is.

Volgens de minister wordt door de onderzoeken van de toezichthouders het beeld bevestigd "dat zowel het interne als externe toezicht op zorgaanbieders in sommige gevallen belemmerd wordt door ondoorzichtige financiële constructies".

De minister vindt echter niet dat er helemaal geen plaats zou moeten zijn voor bepaalde bv-constructies in de zorg. "Er kunnen voor zorgorganisaties goede redenen zijn om bepaalde ondernemingsrechtelijke constructies te hanteren. Door activiteiten in aparte rechtspersonen onder te brengen worden risico’s binnen een zorgorganisatie gespreid of kunnen samenwerkingsverbanden met andere zorgaanbieders of bijvoorbeeld een woningcorporatie eenvoudiger worden vormgegeven. Ook wordt kruisfinanciering tussen financieringsstromen binnen de verschillende zorgdomeinen voorkomen. De gekozen constructie moet echter transparant zijn en altijd bijdragen aan de maatschappelijke doelstelling van een zorgorganisatie: het verlenen van goede, betaalbare en toegankelijke zorg. Het mag nooit zo zijn dat bestuurders en interne toezichthouders het overzicht en grip op de organisatie verliezen. Dit is overigens in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van bestuurders en interne toezichthouders zelf", aldus de minister.

De minister merkt op dat de IGJ en de NZa momenteel niet of slechts indirect kunnen handhaven op een overtreding van de Governancecode Zorg 2017 en regels op het gebied van goed bestuur die zijn vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. De minister zegt te werken aan een oplossing en verwacht daar rond de zomer meer over te kunnen vertellen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.