Nieuws

NBA: Blij met conclusies AFM-rapport over houding en gedrag

Beroepsorganisatie NBA is vooral blij met de conclusies in het rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), over de bijdrage van cultuur en gedrag aan de kwaliteitsgerichtheid van controleteams. “De AFM vervult een belangrijke rol als challenger van onze sector.”

Dat zegt voorzitter Marco van der Vegte van de NBA, in reactie op berichtgeving in het FD over het jongste AFM-rapport. "Het is goed dat ze in dit rapport feedback geven op hoe het accountantsberoep werkt aan kwaliteitsverbetering. Ze spreken tegelijk verwachtingen uit naar de kantoren. Dat maakt het ook een leidraad voor de sector, als het gaat om het borgen van kwaliteit." In het rapport presenteert de AFM onder meer een stappenplan, aan de hand waarvan kantoren hun kwaliteitsgerichtheid in beeld kunnen brengen.

De uitkomsten van het AFM-rapport zijn in lijn met de waarnemingen van de NBA zelf, ten aanzien van de inspanningen van de kantoren rondom de controlekwaliteit, stelt Van der Vegte. "Het toont aan dat die inspanningen en onze veranderprogramma’s daadwerkelijk effect hebben."

Timing

In het FD wordt gesteld dat de sector ongelukkig zou zijn met de timing van het jongste AFM-rapport. De NBA-voorzitter nuanceert dat. "Wij zijn zeker niet geïrriteerd over de verschijning van dit rapport. We hadden het alleen eerder verwacht."  

De toezichthouder hanteert bij de kwaliteitsverbetering van de sector een aantal middellange termijn doelstellingen, legt Van der Vegte uit. "Die zijn gedeeld met alle oob-accountantsorganisaties. Ze gaan over de inrichting van het bestuur, het stelsel van kwaliteitsbeheersing, het intern toezicht, de relatie met de omgeving en het netwerk waarbinnen kantoren opereren. Ook de cultuur wordt in dat overzicht benoemd; de AFM wil kunnen vaststellen dat kantoren een kwaliteitsgerichte cultuur hebben. Dit rapport gaat daar op in."

Unaniem blij

Uit de berichtgeving in het FD blijkt dat ook de big four "unaniem blij" zijn met de uitkomsten van het AFM-onderzoek, maar het net als de NBA eerder hadden verwacht. De AFM zegt in de krant dat het onderzoeksrapport, waaraan zo’n 1200 medewerkers en leidinggevenden van de big four hebben meegewerkt, niet eerder klaar was.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.