Nieuws

NBA-voorzitter: 'Toezichtcyclus AFM moet korter'

De AFM moet, in plaats van elke drie jaar, een jaarlijkse rapportage uitbrengen over de kwaliteit van controledossiers. Het toezicht op accountants moet bovendien worden meegenomen in de plannen van de CTA.

Dat bepleit NBA-voorzitter Marco van der Vegte in een interview met het Financieele Dagblad. Volgens Van der Vegte focust de AFM op de juiste onderwerpen en hij benadrukt dat hij geen kritiek heeft op de AFM zelf, maar wel op de manier waarop het toezicht is ingericht. "Cultuur en gedrag, reviews van partners, daar zit zeker wat in. Ook de geschiktheidstoets die ze doen voor beleidsbepalers: het zijn allemaal goede stappen. Ik denk alleen dat de cyclus in de kwaliteitsrapportage te lang is. Drie jaar duurt gewoon te lang. Zeker sinds de enorme versnelling die de sector heeft doorgemaakt", aldus Van der Vegte.

Volgens de NBA-voorzitter zijn de rapporten wel essentieel geweest bij het "openen van de ogen" van de sector en is de beroepsgroep vanaf 2013 "aan de slag gegaan" om de kwaliteit te verbeteren, maar blijkt het moeilijk om de bühne daarvan te overtuigen.

CTA

Dat bleek ook tijdens de Accountantsdag 2018, toen minister van Financiën Wopke Hoekstra onverwacht aankondigde dat hij de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) instelde, om nog voor het einde van 2019 voorstellen te doen om de controlekwaliteit te verbeteren. Het toezicht van de AFM valt echter buiten de scope van de CTA. Van der Vegte heeft in april aan de CTA laten weten dat hij dat jammer vindt. "Het toezicht is in principe uit het plan van aanpak van de commissie gehouden. Maar als je kijkt naar alle schriftelijke reacties die de commissie heeft ontvangen - van de kantoren, de NBA, beleggersclubs VEB en Eumedion en werkgeversorganisatie VNO NCW - dan zie je dat ze allemaal vinden dat het toezicht ook een rol heeft te vervullen."

Onder druk

Het FD schreef recent in een commentaar dat de relatie tussen de AFM en de accountancysector al wat langer onder druk staat, onder meer door de hoge boetes die de AFM uitdeelde na de vernietigende rapportages over de controlekwaliteit en het instellen van de CTA. "De accountants moeten het vertrouwen in de sector herstellen. Maar om haar effectiviteit te waarborgen zal de AFM haar geloofwaardigheid overeind moeten houden", aldus het FD.

Update 16 mei: in een nieuw redactioneel commentaar noemt het FD de suggesties van de NBA rondom het toezicht "dapper maar ook riskant".

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.