Nieuws

'Roda JC staat op omvallen'

Kort na het verschijnen van een open brief van de NBA over de financiële kwetsbaarheid van Nederlandse voetbalclubs maakt Roda JC bekend dat het voortbestaan van de club onzeker is.

Eigenaar Frits Schrouff heeft bekendgemaakt geen geld meer in Roda JC te willen steken. Voor het aankomende seizoen is er een tekort van 900.000 euro. De club moet op 15 juni een sluitende begroting indienen bij de KNVB, maar Schrouff heeft gezegd de stekker uit de club te willen trekken als er voor dinsdag 28 mei geen nieuwe investeerders zijn. Supporters hebben inmiddels een crowdfundingactie opgezet.

De NBA waarschuwde eerder deze week nog dat veel voetbalclubs hun financiële strategie moeten herzien, omdat momenteel een kwart van de eredivisieclubs en tweederde van de eerste divisieclubs meer schulden heeft dan bezittingen. In de eredivisie noteerden ADO Den Haag, Excelsior, FC Twente, FC Utrecht en ook Roda JC een negatief eigen vermogen over het seizoen 2017-2018.

"Een promotie of degradatie, wel of geen Europees voetbal spelen en de mogelijkheid of onmogelijkheid om spelers te kopen of verkopen heeft grote sportieve en financiële effecten. Veel clubs ontbreekt het aan eigen vermogen om financiële weerstand te bieden. Deze grote financiële kwetsbaarheid brengt verschillende risico's met zich mee, zoals het schuiven met geldstromen, het in zee gaan met onbekende financiers en in het uiterste geval faillissement", aldus de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.