Nieuws

'Twijfel over rechtmatigheid winsten bij zorgbedrijven'

Hoge winsten bij zorgbedrijven zijn mogelijk onrechtmatig tot stand gekomen. De jaarrekeningen van de bedrijven worden zelden gecontroleerd, waardoor aandeelhouders miljoenen euro's zorggeld aan zichzelf kunnen uitkeren.

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Pointer, Reporter Radio en Follow the Money, met gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Binnen de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en de thuiszorg is een winst van drie procent gangbaar. De onderzoekers vonden echter bij 97 zorgbedrijven veel hogere winstmarges. Gemiddeld ging het om ruim twintig procent winst, met individuele uitschieters tot wel 66,8 procent.

De onderzoekers realiseren zich dat incidentele hogere winsten mogelijk zijn, bijvoorbeeld na verkoop van een bedrijfsonderdeel of subsidies, maar voor 97 instellingen is de hoge winst "structureel en niet eenvoudig te verklaren".

Dat dit mogelijk is, komt volgens de onderzoekers door een gebrek aan controle. Er vindt wel een accountantscontrole plaats, maar daarin zou volgens de onderzoekers niet op de winstpercentages worden gelet; dat is aan de Raad van Toezicht van een zorginstelling. Die blijkt bij sommige bedrijven echter uit vrienden of familie van de eigenaar van de instelling te bestaan. 

Eerder onthulde de onderzoeksgroep al dat thuiszorgorganisatie Privazorg miljoenen euro's zorggeld had weggesluisd om aandeelhouders uit te kopen en een ongewoon hoog salaris uit te keren aan de oud-directeur. Dit leidde tot Kamervragen van John Kerstens (PvdA), waar aanvankelijk op 27 juni over gesproken zou worden in een Kamerdebat. Dit is echter verplaatst naar 11 september.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.