'Twijfel over rechtmatigheid winsten bij zorgbedrijven'
Hoge winsten bij zorgbedrijven zijn mogelijk onrechtmatig tot stand gekomen. De jaarrekeningen van de bedrijven worden zelden gecontroleerd, waardoor aandeelhouders miljoenen euro's zorggeld aan zichzelf kunnen uitkeren.
Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Pointer, Reporter Radio en Follow the Money, met gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Binnen de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en de thuiszorg is een winst van drie procent gangbaar. De onderzoekers vonden echter bij 97 zorgbedrijven veel hogere winstmarges. Gemiddeld ging het om ruim twintig procent winst, met individuele uitschieters tot wel 66,8 procent.
De onderzoekers realiseren zich dat incidentele hogere winsten mogelijk zijn, bijvoorbeeld na verkoop van een bedrijfsonderdeel of subsidies, maar voor 97 instellingen is de hoge winst "structureel en niet eenvoudig te verklaren".
Dat dit mogelijk is, komt volgens de onderzoekers door een gebrek aan controle. Er vindt wel een accountantscontrole plaats, maar daarin zou volgens de onderzoekers niet op de winstpercentages worden gelet; dat is aan de Raad van Toezicht van een zorginstelling. Die blijkt bij sommige bedrijven echter uit vrienden of familie van de eigenaar van de instelling te bestaan.
Eerder onthulde de onderzoeksgroep al dat thuiszorgorganisatie Privazorg miljoenen euro's zorggeld had weggesluisd om aandeelhouders uit te kopen en een ongewoon hoog salaris uit te keren aan de oud-directeur. Dit leidde tot Kamervragen van John Kerstens (PvdA), waar aanvankelijk op 27 juni over gesproken zou worden in een Kamerdebat. Dit is echter verplaatst naar 11 september.
Gerelateerd

SER: meer uren werken in onderwijs en zorg tegen personeelskrapte
Er zijn verschillende manieren om de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang op korte termijn te verminderen.

Nieuwe meldingen mogelijke zorgsubsidiefraude bij bedrijven
Er zijn meldingen binnengekomen over nog eens 22 bedrijven die mogelijk misbruik hebben gemaakt van subsidie voor 'coronabanen in de zorg', meldt minister Conny...

Rekenkamer: Aanpak zorgfraude is vooral vergaderen
De bestrijding van fraude met publiek zorggeld werkt in de praktijk niet of nauwelijks. De Algemene Rekenkamer spreekt van een zorgelijk gebrek aan daadkracht.

Accountants in de zorg: hoe kijken ze naar hun klanten? En omgekeerd?
Over zorginstellingen bestaat genoeg cijfermateriaal in de vorm van benchmarks en onderzoekpublicaties. Van accountantskantoren kennen we onder meer de jaarlijkse...

RJ-Uiting 2022-3: Ontwerp-richtlijn hoofdstuk 655 Zorgaanbieders en C3 Kleine zorgaanbieders
De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft RJ-Uiting 2022-3: 'Ontwerp-richtlijn hoofdstuk 655 Zorgaanbieders, jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen...